2011. november 7., hétfő

Mandulás tekercsek (mini kürtőskalács)

Zsíros, puha és nagyon jó kelt tészta az alapja ennek a süteménynek.A Dióskálon tanult tészta, egy kicsit átalakítva.
Formázáshoz a habroló csövét (habtekercs forma, egy piaci konyhafelszerelési árustól vettem), használtam, és pont a 12 csőhöz elég a tészta.
Nagyon finom egy bögre langyos kakaóval, vagy ha egy kicsit megszikkad, akkor beleaprítani. Tetszés szerint forgathatjuk mákba, dióba, mogyoróba vagy kókusz reszelékbe.





Hozzávalók:
-          60 dkg sima liszt
-          3 dkg friss élesztő
-          2 dl tej
-          2 egész tojás
-          10 dkg puha vaj
-          6 dkg cukor
-          1 dkg só
A kenéshez:
-          Olaj és egy felvert tojás
Bevonat:
-          6 dkg mandula
-          6 dkg (nyírfa) cukor




A tejet meglangyosítom, a cukrot feloldom benne és hozzá keverem a két tojást. Ebbe a keverékbe morzsolom az élesztőt, és pihentetem 5 percet, ez idő alatt kimérem és átszitálom a lisztet.
A tojásos kovászból, a sóból, a puha vajból és a szitált lisztből puha rugalmas tésztát dagasztok. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztem.




Gyengéden lisztezett nyújtólapon átgyúrom, és téglalap alakúra (kb. 20x35 cm) nyújtom. A formákat lekenem egy kis olajjal. A tésztát felvágom 12 csíkra, és egyesével feltekerem a formákra. Pihentetem letakarva egy kicsit (10-15 perc), majd lekenem a felvert tojással. A mandulát ledarálom, a cukorral összekeverem, majd egyesével meghempergetem a darálékba, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, Egyszerre 6 db-ot tegyünk, mert szépen megnő a tészta.
Előmelegített sütőben 180 C-on, süssük szép pirosra. Rácsra tegyük hűlni, és a csöveket csak akkor vegyük ki, ha már kihűltek.

Jó étvágyat hozzá!

Max

9 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta lett! Nem tudom hogy kivitelezhető lenne nekem ha fakanálra tekerném? Sajtosat úgy szoktam csinálni, bár ennek vastagabbnak kellene lenni!

Max írta...

Szerintem megoldható úgy is, bár itt a nagyobb lyukra koncentráltam. Régebben csináltam az alufólia papírtekercsével, de előtte bevontam alufóliával. Nem nagy összeg, ~700 huf, a 12-es csomag, ha sokat készítesz, megéri beruházni.

Chef Viki írta...

Eszméletlen jó ez a cucc!!!

Max írta...

Jó ez a tészta nagyon, ebből csináltam a scone-t (pénteki privátséf). Mindenképpen próbáld ki, de ne margarinnal.

Éva írta...

Köszi ! Igazad van a fólia tekercseket pedig gyűjtöttem is, úgy látszik rövidzárlatom van.:-)) Ezzel fogom kipróbálni mert nagyon tetszik!

Max írta...

Szuper, akkor ki lehet próbálni a tésztát. Kérek majd visszajelzést, hogy sikerült a tészta.

Zsiri írta...

Tegnap sütöttem meg és nagyon jól sikerült! Én állítva sütöttem, így befért mind a 12 forma (nekem is habroló tekercsem van), mindössze az aljuk lett picit kemény, de szerintem kb 5 perccel tovább sütöttem, mint kellett volna, de így is isteni volt, még este a fele eltűnt, pedig csak ketten vagyunk rá :) Maradt tésztám, abból pedig fonott kalácsot csináltam és csak egyet mondhatok: megvan az örök foszlós kalács recept is :)

Névtelen írta...

Megkeszitettem most nagyon finom.Koszi.Agi

Max Gastro írta...

Köszönöm, és örülök, ha jól sikerült!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin