2007. október 23., kedd

Halloween-re készülve

Készülünk Halloween-re, de mivel a jövő hét kicsit rumlis, ezért most erre a hosszú hétvégére időzítettük a tökfej készítést, amit Aya-val találtunk ki. Megvettem a fő kelléket, a két tököt, és úgy döntöttünk, hogy hétfőn megcsináljuk, úgy is jönnek a Kedvesem szülei, és itt alszanak, tudnak segíteni a konyhában.


Aya küzd a tökkel:)

Tök Tutti várja a sorát.


és Tök Tutti kivilágítva.


Ő pedig Tök Nyomi, és én faragtam:)



De azért jól sikerültek, a díjat Ayame Tök Tuttija kapta, és kiköltöztek a bejárati ajtó elé és ott őrzik a lakást a szellemektől.
A kedvesem rántott husis napot irányzott elő, melyben foglaltatik ( ha már egyszer panírozunk! ) karfiol, sajt, párizsi, csirke comb és mell filé, valamint tőke halfilé ( én vagyok a nagy hal fogyasztó, de egyedül nem éredmes, ezért amikor jön az Anyósom, akkor vele társulhatok halat fogyasztani, de aztán mások is megkostolták a halacskát:-), szeretem a tőke hal filét, nincs semmi mellékíze, gyönyörű fehér a húsa, és kiolvasztva nem esik össze. Aki szeretne ismerkedni a tengeri halak készítésével, ez tökéletes alapanyag. )


Hozzá hasáb burgonya, és párolt rizs, a leves pedig csontleves, a benne főtt zöldségekből pedig francia saláta.
Tekintélyes mennyiségű sertés csontot gyűjtöttünk a fagyasztóban, ezért két fazékban főztük, mondván hogy holnapra is jut leves, a maradékot lefagyasztjuk, jó lesz felengedni a hagymalevest, a husika ami lejön a csontról szintén fagyasztó, a rizses hús kiváló alapja.



Annyi lett a sütni való, hogy a fritu mellé párhuzamosan egy lábosban is sütöttem, hogy készen legyünk egyszerre.



A kifőtt csontos husi, várakozó álláspontban, mi is lesz vele. De majd csak az ebéd után tisztítom le, most inkább a kifőtt zöldségekkel foglalkozunk.



Répa és gyökérzöldség, egy fej krumpli, ami szintén a levesből, és egy alma, 3-4 darab ecetes uborka, valamint az egész lelke, a házi majonéz.
Kellemes köret, mi nagyon szeretjük és tisztában vagyunk hogy messze áll a névadó salátától, de talán ez a házi verzió autentikusabb, az ízekről nem is beszélve.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! És a tök belsejével mit csináltatok? Biztosan valami fini készült abból is?!
D. Gabi

Max írta...

Szia Gabi!

Nem mert ezun. dísztök és nem igazán jó a belseje, ezért ment a komposztba.
Igazából a sütőtők sem népszerű étel, talán néha meg esszük, egyszer próbáltam sütőtökös lasagnét, de nem jött be a cspatnak, úgyhogy hanyagolom.
max

Névtelen írta...

:) Szia Max!
Nem is lett nyomi Tök Nyomi! Legalább olyan sármos mint Tök Tutti!!!! Gratulálok, nagyon szépek lettek!!!
Tulippe

Névtelen írta...

Max drága és kedves házanépe, próbáljátok ki ezt a sütőtöklevest, nagyon meggyőző, pasik is szeretik :)

Hozzávalók (4-6 személyre)


• 1 kg sütőtök
• 1 nagy krumpli
• 1 közepes alma
• 1 közepes hagyma
• 2-3 ek. méz
• 1/2 narancs leve
• 1,2 l húsleves
• só, bors, szerecsendió
• friss kakukkfű (ha van)
• 1 dl tejszín
• 5 dkg vaj

Elkészítés:

190 °C-on 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. (Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszünk 2-3 ek. mézet és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l húslevessel (készülhet kockából is), a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, és közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük, majd ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, végül kb. 1 dl tejszínnel.

Puszi: Pannicica

Névtelen írta...

Szija Kedves Max^^ Nagyon szupi az, amit eddig olvastam, gratulálok ehhez a bloghoz, én nem tudnék ilyet szerkeszteni, le a kalappal előtted! Sok sikert a továbbiakban.. Tök Tutti cuki lett, de csak azért mert volt segítség;) és Tök Nyomi is aranyos, jól mutatnak^^

Névtelen írta...

Ohpsz a végéről lemaradt, hogy:
Sok-sok puszi: Kitti

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin