2007. október 28., vasárnap

Rántott krumpli :-) és a tejfeles gombaleves

Két különlegességet szeretnék bemutatni, talán a második nem annyira különleges, egy helyi étteremben szoktuk enni, és azt csináltuk meg otthol. A lelkes fogyasztói tábor szerint már eléri azt a híres éttermi ( nagyon jól főznek, és ezt a levest tényleg finoman készítik el ) minőségét.
A különlegesség talán az első, egy pompás köret. De vigyázzunk függőséget okoz!!
Szóval rántott krumpli ( emlékszem mikor először készítették ezt az ételt, körűbelül olyan arcot vágtam, mint Anyukám rántott zöldbabjára. Már hogy ugye egy krumplit kirántani, vagy egy zöldbabot? / ki az akinek annyi türelme van hogy azokat a kis ceruzákat, bepanírozza és kisüti / A titok a krumpliról alant, a zöldbabról meg annyit hogy egy kissé megpárolt zöldbab csokrot, úgy kb 4-5 szálat egy szelet baconnal körbetekerve, bepanírozva, és úgy kirántva )


Nézzük hogy miről is volna szó? Egy izgalmas köret amit csak magában is lehet rágcsizni ( ez az az állapot amikor titokzatos lények délután leeszik a tálról az ottmaradt maradékot. )
Szóval rántott krumpli:
1 kg héjában főtt krumpli ( burgonya ), 2 tojás, só, bors,
A megfőtt krumplit lehámozunk, és krumpli nyomóval kinyomunk, kihűtjük hogy kézzel fogható legyen, ( így biztos nem csapódik a a tojás sárgája) bele keverjük a tojást fűszerezzük, és helyes kis gombócokat formázunk belőle.

A kicsit meglapított gombócokat bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Hasonlít a krokettre, csak mivel nincs benne liszt, így könnyebb köret, illik mindenféle rántott dologhoz, de magában is fenséges.


A fenti mennyiségből kb. 16 db jön ki, egy felnőtt 2-3 db-nál többet nem eszik meg, mert laktató.


Tejfeles gombaleves:
40 dkg gomba ( fehér csiperke tökéletes, és csak azért 40 dkg, mert 6 szép fejet kivettem és azt is kirántottam ), 3 szál sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 közepes fej hagyma, 4-5 friss bazsalikom levél, 1/2 ek szárított petrezselyem, 1 kk piros paprika, 1 ek liszt, tejföl az izesítéshez.
A gombát és a zöldséget egyforma kis kockákra vágjuk, a hagymát nagyon finomra, de lehet reszelve is.
A hagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzá pirítjuk a zöldséget. Ha lepirult, rátesszük a gombát, megpároljuk. Sózzuk, borsozzukAddig kevergetve pároljuk, míg a levét elfővi. Félre húzzuk és meghintjük a piros paprikával, elkeverjük, jöhet rá a liszt, közben vissza a tűzre.
Öntsük fel kb 1,2 l vízzel ( de lehet húslé- víz keveréke fele-fele arányban ), és szórjuk rá a szárított petrezselymet és az apróra vágott bazsalikomot.
Lefedve takarékon addig főzzük mig a répa megpuhul 8 ez kb. 25-30 perc ). Tálaláskor tejfellel ízesitjük.
A tejfölt ne rakjuk bele csak tálaláskor, úgy a hűtőben másnapig nyugodtan eltehetjük a maradékot. ( ha marad )


Tökéletes őszi-téli lélekmelegítő, egy pohárral a kezünkben, beburkolózunk egy takaróba, és a fotelban kikanalazzuk. ( D.Gabi, kezdheted a kisérletezgetést!!)
Lehet dúsítani egy kis füstölt csülök kockákval, vagy egy kis apróra vágott paraszt kolbásszal, sütőben sütő papíron megsütött sonka szeletkékkel, ezek mind nem csak a tartalmát és hanem az értékét is növelik.
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

kalac írta...

Hát, tényleg elég furán hangzik ez a rántott krumpli... Milyen köretet ajánlasz hozzá? :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin