2007. október 31., szerda

Spanyolok-Szerbek 1:1

Megtartottuk a nagy rizs rangadót. Szerb(es) rizseshús játszott a Spanyol paella ( paejja ) ellen.
Mind a kettő nagyon jól teljesített, tekintve hogy a mérkőzés nálunk történt, és abszolút csak az itthol kapható alapanyagokból készült.
Semmi tengeri herkentyű ( sajnos, de hiába itt vidéken nehéz a friss fekete kagyló, de a fésű kagyló beszerzése is ) és a szerb(es) rizseshúsra is én fogtam rá hogy már pedig az.



Szerb rizseshús:
40 dkg hosszúszemű rizs, 1 vöröshagyma, 2 szál gyökérzöldség, 3 sárgarépa, 35-40 dkg főtt hús ( a múltkori csontos-hús levesről lefosztott, és a fagyasztóban tartott aranytartalék )
Kevéske olajon a hagymát üvegesrepirítom, ráteszem a rizst, lepirítom, bele a kis kockákra vágott zöldséget, összeforgatom, pirítom.
Megszórom piros paprikával és felöntöm a rizs mennyiségének megfelelő 1,5 szeres mennyiségű hideg vízzel. Átkeverem, a tetejére teszem a húst, ( mivel az már megfőtt és nem szeretném hogy szét essen ) és lefedem az edényt. Kis energián 7-8 percig melegítem, majd elzárom az energiát és hagyom párolódni kb. 1/4 órát.
Tudom hogy a rizs főzésnek vannak buktatói, mindjárt ott a rizs. Ezzel a módszerrel nekünk mindig sikerül a rizs, lehet az kerekszemű vagy hosszúszemű ( lásd a paella receptjét ).
A negyedóra után a rizs megpárolódott, és a zöldség is puha.


Paella: spanyol egytálétel, mindig többféle ( legalább 5, ebből legalább 2 vagy 3 legyen hús alapú ) alapanyagokból. Az alapanyagok tetszés szerint variálhatók, csináltunk már kolbászos-csirkés-zöldségest is. A fontos dolog az összetevők puhulási sorrendjének kikalkulálása, és a kb 25-30 perc rizs puhulási idő. Lehet úgy is hogy az elején a hagyma-rizs-többi alapanyag egyszerre berakva és úgy össze párolva, vagy pedig a sorrend szerinti 4-5 percenkénti bekeverés. Ez most az utóbbi módszer lesz.
Ha nincs paella serpenyőnk, akkor tökéletes egy nyeles, fedeles edény, ha az sincs, akkor jó egy nagy lábos ( én most az isparos, tavaly karácsonyi pontgyüjtő akciós edényben csináltam, és pont belefért ).
Az élkészített mennyiség elég nagy, tehát le kell redukálni, de ez könnyen megoldható.
Hozzávalók:
40 dkg kerekszemű rizs, 15-20 dkg füstölt kolbász, debreceni, sajtos páros és füstölt főtt tarja, 2 kisebb cukkini, 1 kis fej fehér hagyma, 1/2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 db tv paprika, 15-20 dkg fehér csiperke, 1 dl fehér bor, 6 dl víz, só, bors .
A vöröshagyma apróra, a fehér hagyma félfőre, a kolbászkák, a paprika, a gomba és a cukkini egyforma kockákra vágva.


Kevés olajon a hagymát a füstölt kolbásszal lepirítom, belekeverem a mosott rizst, kevergetve pirítom, ráöntöm a bort, addíg főzöm amíg a rizs felissza a bort.
Ráteszem a tv paprikát, só, bors és felöntöm a vízzel és rá a fokhagyma, lefedem.
3-4 percet főzöm közepes energián, összekeverem, és jöhet bele a kolbászos-húsos egyveleg, kevergetés, lefedés.
Újabb 3-4 perc, bele a cukkini, keverés fedés.
3-4 perc bele a gomba, keverés, lassan a rizs felissza az összes folyadékot. Kóstolás, ha kell még fűszerezés.
A kész ételnek egy pergős állagunak kell lennie, ha a gomba után még nincs kész adjunk neki még pár percet.
Elkészülte után hagyjuk még 10 percet lefedve, és tálalható.
A rokoni kapcsolat az olasz rizottóval nyilvánvaló, csak nem olyan folyós-krémes.
Minden falatnál más-más íz, valami fenséges, ha megtalálod az összeillő ízeket pompás étel készíthető. Tipikusan olyan étel hogy az előkészület tovább tart mint az elkészítése.
Jó kisérletezést és jó étvágyat!

4 megjegyzés:

libra írta...

Szia! Már nagyon vártam a paella receptjét! Kösz: Tündinéni

Max írta...

Köszi!
Örülök hogy örülsz, de a kostolórol ma lemaradtál:-(
max

libra írta...

Bánom is, de holnap ez lesz nálunk az ebéd. A gombát ki kell hagynom belőle, mert azt a család nem szereti. A csirkemelles-debrecenis-többféle zöldséges változatot próbálom meg. Majd beszámolok a véleményekről.

libra írta...

Nagyon fincsi lett! Köszönöm a receptet!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin