2007. október 17., szerda

Viva Mexico! Enchilada, tortilla

Imádom a mexikói ételeket! Ez azóta tart nálam amikor először kutattam receptek után, az első guacamole ( gvakamole ) elkészítésekor, ami bevallom még fűszerkeverékkel készült. Nagyon finom volt, és valahogy érdekelt, vajon milyen étetek vannak még, mi az a tex-mex ( texas-mexicó ételek), fűszerezés. Megtaláltam az ételeket és beleszerettem, már magukba a nevekbe.
Csupa dallam, lendület, tűz: fajita ( fahita ), taco, burrito, enchilada ( encsilada ), nachos ( nacsosz )...stb.
És ott az alap a tortilla ( tortijja ), melyből kétféle recept forog közkézen, én azt szeretem, ami a chips alapja, ( ahhoz 2x sütik ).
Már csak az volt a cél hogy ezeket az exotikus ételeket, átültetni, hogy minden alkatrész megvásárolható, így sajnos el kell fogadni a chilisbab port, és a mexikói zöldség keverék, de jól fel lehet tuningolni.
Az ételek alapja a tortilla, amit az alapján nevezik, hogy milyen formára van hajtva. A taco a félbe hajtott, az enchilada a tekercs...stb.
Lehet venni tortillát előre gyártva, de a saját az olyan más, olyan rusztikus, eredeti.

Tortilla alap tészta: ( 8 db kb. 25 cm-es laphoz. ):
10 dkg kukorica liszt, 20 dkg búza liszt ( én rétes liszttel szoktam csinálni ), 1 ek olíva olaj, 1 ek étolaj, és annyi víz hoyg egy gyúrható tésztát kapjunk, amit pihentetni kell kb 30 percet.



Pihenés után, hengerré sodrom, 8 részre vágom, és kinyújtom. Félre teszem de fólára, mert könnyen összeragad. Teflon serpenyőben, zsiradék nélkül mesütöm mind a két oldalát. Minden második után ki kell törölni a serpenyőt, a lehullott liszt hamar elég.

Kész a 8 db tortilla, lehet tölteni a raguval. Ez a chips alapja, csak akkor fel kell vágni laponként 6-8 cikkelyre, és egy tepsiben ropogósrasütni a sütőben, ráreszelni egy kis sajtot, és guacamolét mártogatni hozzá. A guacamoléra majd visszatérek, csak nem kaptam szép avokádót, és nem tudtam csinálni.
Szóval nézzük a ragut.

Ragu: a 8 tortillához: 1/2 kg darált hús ( sertés, marha, pulyka, csak szép sovány legyen ), 2 cs knorr mexikói alap por, 2 doboz bonduelle mexikói zöldség ( lehet fagyasztott keverék is, csak az sok levet enged, és nagyon elázik a tészta. ), 3 db színes ( lehetőleg kaliforniai paprika, vagy vastag húsa legyen ), 1 fej hagyma, 3 szál újhagyma, 3 gerezd fokhagyma.



A hagymát, paprikát összevágom, a fokhagymát összezúzom. Egy kis olajon lepirítom a hagymákat, és mielőtt ráraknám a húst elötte teszem rá a fokhagymát, majd a húst azt fehéredésig pirítom, rá a friss paprika, egy kicsit párolom, jöhet a konzerv zöldség. Kicsit párolom, rá a por, összekeverem, és felöntöm hideg vízzel. ( a két üres konzerves doboz a méret, annyi víz pont elég ), felforralom, és lezárom az energiát.



Kiolajozok egy mély tepsit, és elkezdem tölteni. Betöltve összetekerem, és berakom a tepsibe, most 4 db-ot egy sorba. Ha megvan lefedem egy kis raguval.




Jöhet a második sor. azt is lefedem utána az összes maradék raguval, teljesen lepje el.




Ha kész akkor jöhet rás a reszelt sajt, de ez el is hagyható. Meleg sütőben összesütöm, kb 30 percet.






Ha elkészült egy kicsit hagyni kell hűlni, és adagolható.




Kész az enchilada, remélem másokat is megfertőztem a tex-mex varázsával. Fogadjátok ezeket az alapokat, és tessék bátran próbálkozni.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Teszteltük! Jó anyag :) bár én alapból szeretem a chillis babot...ez már csak ráadás volt, kösz a receptet.

Névtelen írta...

Máris kezdem...

Lindy írta...

Szia Max!Egyre tobbet kutatok az oldalon annal tobb mindent talalok ami tetszik.
Ma a tortilla recepteted "loptam" el es nagyon finomra sikeredett.Habar a tortillak a sutoig nem jutottak el.Annyira ehes volt a saskahad hogy siman toltve megettek oket.
Holnap megint ez lesz ebedre csak most massal fogom tolteni.Nagyon jo varialhato recept!koszi!!

Max írta...

Lindy: ezt a tortillát használom szinte mindenre, és nagyon szeretjük.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin