2008. január 24., csütörtök

Fűszeres-almával töltött csirke

Hová is tettem a kipirított szalonnát a kukó levesből? Hát ebbe a csirkébe. Régóta szerettem volna egy olyan almával töltött csirkét csinálni, hogy a benne megpárolodott almát köretkén meg lehessen enni. Megcsináltam. Ime:




Annyit bővítettem a dolgokon hogy tettem hozzá még 4 db felső combot, amit alulra raktam, és így pároltam meg, és azt másnap felhasználtam egy almás-csirkés-ananászos salihoz ( recept itt! )
Készíthető bármilyen kacsasütőben, vagy római tálban, de azt ne felejtsük legalább 1 órára beáztatni. ( most már felkellett hoznom a pincéből, ez egy belül mázas, herendi majolika sütőtál )

Hozzávalók: egy egész csirke, a plussz 4 db comb, 2 ek pirított szalonna, 2 vöröshagyma, 1 lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 3 db közepes alma, szárított fűszerek: petrezselyem, majoranna, bors, 2 dl világos sör, vaj, só,



A hagymákat és az almát megpucolom, és egyforma kockákra vágva egy keverő tálba teszem. A csirkét alaposan leöblítem, és a belsejét sózom, borsozom. A szalonnát, a fokhagymát, amit durvára vágtam, és a fűszerekből 1-1 ek mennyiséget összekeverem. A csirke belsejét teljesen megtöltöm, kb. az egész mennyiség fele fér bele, és a végét hústűvel összetűzöm.



Az edényt kivajazom, belerakom a maradék almás-hagymás keverék 3/4 részét, erre ráteszem a csirkecombot ( ha ez nincs, akkor jöhet a pipi ), szórok rá egy kis keveréket, és ráfektetem a csirkét, amit előtte kívülről is sóztam-borsoztam.


A tetejére rászórom a maradék keveréket, és kb. 5 dkg vajat elmorzsolok. Megöntözöm a szakács torkát és a csirkét a sörrel, az utóbbira úgy kb. 2 dl mehet. Tetejét ráteszem, ha az nincs akkor alufóliát, és mehet a sütőbe. A tálat a sütővel együtt melegítem 200 c-ra, és sütöm kb. 2 órát.


Ha letelt az idő, kiveszem a tálat, és leveszem a tetejét. Meglocsolom a levével, és vissza teszem még tető nélkül pirulni kb 35-40 percre. Kell neki ennyi idő, mert a belsején át kell jönnie a hőnek. Ha nem vagyunk biztosak a hús állapotában, akkor egy éles késsel vágjunk be a felső com forgójánál, óvatosan nyissuk szét, és ha már ott nem véres, akkor átsült.



Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd óvatosan tegyük át egy tálra, azon bontsuk szét. Az alján lévő szaftot szűrük le, ha nem csinálunk belőle most mártást, akkor hűtsük le és tegyük el a fagyasztóba, jó lesz az késöbb, akár kocka helyett is jó!!:-)) ( én ezt tettem ). Tálaláskor tegyünk az almából is, és az alján a szaftban megfőtt zöldségből is. Köretnek krumpli pürét ajánlom, italnak pedig világos sört.

1 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Nyami! :-) (a sok hal után)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin