Az első a rozmaringos burgonya egy tovább fejlesztett változata, amit ha egy kis felvert tojással nyakon öntünk és megsütjük egy serpenyőben, akár még egy gyors ebéd is lehet.
Paradicsomos-petrezselymes tepsis burgonya:
1 kg sütni való burgonya, 1 adag mediterrán sült paradicsom ( 2 db paradicsom ), 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, színes bors, rozmaring, olíva olaj, vaj,
A burgonyát meghámozom, negyedekre, cikkekre vágom, és félkeményre főzöm. Lecsöpögtetem, a paradicsomot megfosztom a héjától, és durvára vágom. A fokhagymát a kés lapjával összenyomom, és petrezselyemmel durvára vágom, és közben a borsot is rászórom, és azt is vágom, így a fokhagyma olaja erősítí az ízeket.
1 kg burgonya előfőzve, cikkekre vágva, 2-3 közepes savanykás alma, 1 szál parasztkolbász, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 fej nagyobb gomba, 2 db szárított fűszerpaprika, só, bors, olíva olaj,
A cikkere vágott burgonyát egy kiolajozott tepsibe teszem, rászelem az almát ( hámozva, magházától megfosztva ), a szalonnát kockázva, a kolbászt negyed karikákra vágom. A gombát megtörölgetem, a tönkjét kivágom és szépen azt is feldarabolom, a gombát pedig negyedekre szelem. Sózom ( érzéssel, mert a szalonna sós ), darált borssal megszórom, a fűszer paprika magját kiveszem, vékony csíkokra vágom, és egy kis olajjal összekeverve ráöntöm. Összeforgatom, és előmelegített sütöben 25-30 percet sütöm, közben párszor kevergetem.
Az ünnepek utáni napokra készítettem, könnyű, kicsit érdekes, de nagyon finom étel, jól variálható. Fut egy hasonló verziója az MM-en, Zsófi is ajánlotta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése