Boldog Új évet Kívánok!
Kihasználva az ünnep adta alkalmat merüljünk el az újévet köszöntő, babonákkal kisért étkekben. Kezdetnek lencse, amit ki kellene szakítani az újév-leves-főzelék háromszög rabságából.
Legyen egy könnyű saláta.
Újévi lencsesaláta: 50 dkg gyors lencse ( by legume ), 1 fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél, só, bors,
Reggel beáztattam a lencsét, úgy kb. 2 órára, utána felforraltam annyi sós vízben ami ellepte, és forralva főztem 10 percig. ( erre azért van szükség, hogy ne okozzon puffadást a lencse ) A főzöléből leszűrtem, átöblítettem, lecsöpögtettem. Újra feltettem főni annyi vízben ami kb. 2 ujjnyival felette volt a lencsének. A főzővízbe rakom a babért, és sózom borsozom. Főzöm addig mig a lencse megpuhul. Ha kész, akkor leszűröm, és félre teszem, és elkészítem az öntetet.
A lencse felét egy üvegtálba teszem, rászórom a negyedekre vágott, és vékonyan felszeletelt hagymát, és a lencse másik felét, és óvatosan átkeverjük.
Saláta öntet: 3 ek ecet, 3 ek cukor, 3 dl víz alaposan kikeverve, és a hagymával összekevert lencsére öntöm.
Dúsítható egy kis főtt hússal, virslivel, de nagyon finom sajt kockákkal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése