2008. június 14., szombat

VKF!XVI/3: a desszert

De egy igazi kosárból nem hiányozhat a desszert, íme azt is készített a Szerzőtárs.
Végig olvastam a receptet, és valahogy elképzeltem, hogy Angliában egy család üldögél a skót kockás pléden, éppen teáznak, és eszegetik hozzá ezt a kis tortácskát.

Szilvalekváros torta by Pannicica:

Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg margarin
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
5 evőkanál szilvalekvár + lekvár a töltéshez is
1 kávéskanál fahéj
1/2 citrom reszelt héja
2 tábla (összesen 20 dkg) tortabevonó étcsoki
2 evőkanál olaj



Elkészítés:
5 evőkanál szilvalekvárt 9 evőkanál meleg vízzel elkeverünk, feloldunk. A megpuhult zsírt, a cukrot és a vaníliáscukrot robotgéppel kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a szilvalekvárt, a fahéjat, a citromhéjat, majd a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) kerek formába öntjük, és 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük,hogy megsült-e, de jó jel, ha a tészta néhány milliméterre elvált a forma oldalától.
A lapot előbb a formában, majd a formából kivéve hűlni hagyjuk, aztán keresztben óvatosan kettévágjuk. Az alsó lapot bőven, kb. 1 cm. vastagságban megkenjük előzőleg szintén meleg vízzel jól kenhetővé tett szilvalekvárral,ráhelyezzük a másik lapot, és ennek a tetejét is belekvározzuk, de már vékonyan.
Két tábla tortabevonó étcsokit gőz fölött felolvasztunk, belekeverünk két evőkanál olajat (ez nem érződik majd az ízén, viszont a mázat szép fényessé teszi), és a tortát a csokival egyenletesen bevonjuk.
Néhány óra hűtés és a csokimáz megszilárdulása után a süti szeletelhető.

Komment: csokimáz nélkül vihető kirándulni!
Hát ennyi fért a kosárba, köszönjük kedves Pannicica:-)

1 megjegyzés:

Tünde írta...

Huhh, ez lesz az (egyik) következő szülinapi torta, amit csinálok. :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin