2008. november 2., vasárnap

VKF!XX/2: Gyömbéres raguleves

És akkor jöjjön Pannicica Akotótárs második kreációja a gyömbéres raguleves. Pár szó az Alkotótárstól, hogy is keletkezett eme remek:-)

"Főételként kezdte dicső pályafutását a repertoáromban Stahl ihletésre. Gyorsan kész volt, izgalmasan pikáns. Vagy akkor főztem, amikor gyorsan vágytunk finomságra, párolt rizzsel isteni, vagy akkor, ha vendégeket vártunk, és villantani akartam előttük :)) a villantás be is jött minden alkalommal :)) Aztán egyik nap beúszott a fejembe, mi lenne, ha levesként is kipróbálnám! Jelentem, átment a meón :)"

Aranyos:-)





A fő alkotó elem a gyömbér:

A növény gyökértözse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszertAromáját illóolaja, ízét pedig ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz.

Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér. Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni.

Kevés gondoskodással virágcserépben is nevelhető.

Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forraltbor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborkatök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.


Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. Angliában, Amerikában a híres „Ingver” sört készítik belőle, de a magyar recept szerint készített„Gyömbérsör” is igen frissítő, ízletes ital.


(forrás: wikipédia)




Gyömbéres raguleves by Pannicica:

Hozzávalók:

40 dkg színhús (pulyka, csirke, sertés)

1 fej vöröshagyma

1 szál sárgarépa

1 szál petrezselyem

1 nagy vagy 2 kisebb fej krumpli

1 ek mustárt

2 nagy alma

2 dl tejszín

2 tk. liszt/ételkeményítő

só, bors

egy kb. 5-6 cm-es friss, reszelt vagy 1 mk. őrölt gyömbér

 

A vöröshagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. A zöldségeket karikára vágom, a húst apróra kockázom. Hozzádobom őket a párolódó hagymához, fehéredésig kevergetem. Felöntöm vízzel, és lassú tűzön főzöm. Kevéssel a készre főzés előtt hozzáadom a kockára vágott krumplit. Puhára főzöm, majd a legvégén hozzáadom a hámozott, kockára vágott almákat is. Sóval, borssal, a mustárral és a gyömbérrel ízesítem. A lisztet/keményítőt simára keverem a tejszínnel, hő kiegyenlítés a forró lével, majd besűrítem a levest. Pár perc forralás után máris tálalható.

Ez így leírva nagyon bejön nekem, mindenképpen ki fogom próbálni, és már a levesbetétet is tudom, egy kis sütött rizstésztával fogom megkoronázni.

Köszönöm kedves Alkotótársam!

1 megjegyzés:

Garffyka írta...

Hajj, döntenem kellene, melyiket főzzem előbb, ezt a gyömbéres finomságot vagy a csábító csicsókásat :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin