2008. november 2., vasárnap

VKF!XX/3: Dermesztett leves: a kocsonya

Remélem ez az igazi autentikus magyar dermesztett leves belefér a VKF!XX kereteibe.

A régebbi kocsonya főzéseimet most felfrissítettem, ez volt az első őszi kocsonyák közül (lesz még:-)). 
Anyukám mindig kis csinos tálkákba rendezgeti és úgy teszi a hidegre, de mi a helytakarékosabb tálas módszert alkalmazzuk. Így is szépen adagolható, de közel sem foglal nagy helyet. 

Kóstoltam már sokféle kocsonyát, ettem halból, csirkéből sőt ettem már zselatinnal dermesztett zöldséges verzót is. 
De az igazi a sertésből főzött házi kocsonya, amit ha készítünk, akkor szó sem lehet semmi féle mesterséges zselésítőről vagy kötőanyagról. 




Hozzávalók 4-5 db 4 L-es leveses tálhoz:

1 sertés csülök

0,5 kg sertés comb

4-5 db húsos csont

2 köröm

0,5 kg bőrke és ha van a fagyasztóban némi titkos füstölt szalonna bőrke az is jöhet bele

15-20 dkg füstölt comb

3-4 kisebb vöröshagyma

1-2 szál gyökér zöldség

8-10 gerezd fokhagyma

só, bors, szárított fűszerpaprika



Ha lehetséges akkor a csülköt és a körmöt fűrészeltessük el a hentessel, vagy ha meg tudjuk oldani mi úgy is jó. Alaposan mossuk le a húsokat és a csontokat. Vegyünk elő egy méretes (kb. 8 L-es) fazekat, és abba készítsük fel, úgy hogy a csontosat tegyük alulra, rá a többi. Mehet bele a gyökér és a vöröshagyma, sózzuk és engedjük fel annyi hideg vízzel hogy ellepje. Lassú tűzön kezdjük főzni egészen habzásig.



Legalább 4-szer haboljuk le, és csak utána tegyük bele a fokhagymát, a borsot és a szárított paprikát. A legkisebb lángon főzzük legalább 4-4,5 órát, akkor jó ha a csülökből kifordul a csont. Én ezt most főztem legalább 5 órát. Ha megfőtt, lezárjuk és elkezdjük szétszedni (ha nagyon zsíros lenne, itt lehet leszedni róla zsírt). Egy csipesszel kiszedem a húsokat tálcára, a levet pedig elkezdjük beleszűrni a tálak aljába. Szedjük szét a husit, minden olyat amit nem szeretnénk megenni, vegyünk ki belőle. Semmi zsírosat nem hagyok rajta, és a bőrkékből is csak minimálisat. Elosztjuk szépen a tálakba és rámerjük a többi levet. Hideg helyen dermeszjük legalább egy éjszakát.

Másnap reggel friss kenyérrel, tormával, majonézzel vagy citrommal tálaljuk. Vágjunk egy formás szeletet és tegyük tányérra. 

Jó étvágyat hozzá!

3 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Másnap reggel van. Hozzak friss kenyeret? :-)))

murok marci írta...

eszméletlenül jó!!!

Garffyka írta...

Max, a végén megszeretem a kocsonyát, ahogy írsz róla ..., hmmmm

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin