2009. január 3., szombat

Csokis-grillázsos hokkaido kalács

Elért hozzám is a hokkaido/tejes kalács készítési mizéria. Titkos viszonyunk régóta van, de csak plátói szinten. Néztem több Kollégánál is, de először a neve miatt átugrottam. 
Hokkaido= (nálam) egy tök, TittyBabánál csipőből egy japán város valami animéből. De aztán megint szembe jött, akkor már megvizsgáltam alaposabban. 
Hmmm, ez nem lehet rossz, de konzervatív ember volnék, és a fonott foszlós kalácsot nem cserélem le. Dehogynem!!

Aztán viszonyunk realizálódott, és a megvalósítás következett. Mivel Maci elég időigényes leírást adott, így hajnalra időzítettem a készítését (ezen okból most a készítős képek kimaradnak, mert pocsék lett az összes, szum.: sötét lakásban a vaku is sz..r).



Hezitáltam a sima és az ízesített készítése között, de Limara bíztatására mindjárt a bonyolultabb megoldást választottam. Jól tettem.



Hozzávalók:

3 ek cukor

1 tk só

3 dkg friss élesztő

2 dl tejszin

2 dl tej

1 tojás

2 ek tejpor (Limara burgonya pelyhet használ)

60 dkg BL55 (sima)liszt





Ügyeljünk rá hogy minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, tojást, tejet, tejszínt készítsük ki legalább 2 óraval előbb és a lisztet is mérjük ki és szitáljuk át. Én este kikészítettem a konyhába, és reggel csak összeraktam.

Kenyérsütőgép tészta program (1ó 50p).

Kivettem, alaposan átdagasztottam és négy egyforma részre vettem.


Hosszú de keskeny darabokat (kb. olyan széleset mint a szögletes fém kenyérsütőforma /széthúzható, lidl-s/) nyújtottam. Megszórtam durvára vágott csoki darabokkal és mogyorós grillázs morzsával. Feltekertem és szépen elrendeztem a formában egymás mellé.


40 c-on kelesztettem 1 órát, majd előmelegített sütőben 180 c-on sütöttem 40 percet, de az első 10 perc után letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg.

Nagyon jó állagú lett, és már legalább 5 féle ötletet sorolt fel az aprónép, hogy milyen ízesítésű legyen a következő. Nagy szerelem lesz!

Maci alap verziója (alant a postjában több verzió)

Limara csokilencsés verziója és kenyérsütőre szabott átirata.

10 megjegyzés:

Limara írta...

Meghiszem azt, mármint a szerelmet! :)) Hibátlan, első nekifutásra! gratulálok! :))

Max írta...

Köszönöm a dícséretet, de az iránymutatások után már könnyű volt.

Chef Viki írta...

Maci hosszú verziója szerint én is megsütöttem az ősszel, csodálatos kalácstészta, még 3 nap múlva is nagyon finom volt!

Most véletlenül van itthon grillázs, az újévi cukormalacból :) Hm, hm...

Maimoni írta...

Napok óta kerülgetem ezt a receptet, én is megcsinálom!

Na, és hol igyuk meg azt a kávét?:)

Max írta...

Ne kerülgesd, ess neki! Nagyon jó a recept, de egyre nagyon-nagyon vigyázz!! FÜGGŐSÉGET OKOZ!!!

Kávét megbeszéljük, nem tudom merre laksz, de leszervezzük:-)

Maimoni írta...

Max,bocs, hogy ide írom, nem tudod, mi van a Zöldházasokkal? Ott akartam lisztet venni, de mostanában nem találom őket nyitva...

libra írta...

Mégis be kellett volna ugranom hozzátok a bringázás után!!!
Bizti nagyon finom volt!

Lindy írta...

Szia max nekem ilyen szogletes alaku mely formam nincs.szerinted egy sima szogletes alap jo lenne? kis 3 cm-es szele van.vagy inakabb tegyem kerek tortaformaba?

Max írta...

Lindy: jobb lenne valami magas peremű, mert zsíros lágy a tészta, és sokat kel. Ha van valami szögletes forma, akár egy sütőtál, vagy egy szilikon forma, az is jó megoldás. Ha nincs akkor kerekbe, de ha kel, akkor nem felfele megy, hanem szélességre. Akkor inkább már egy kis fazék, és abba négy mókás negyed(mert az olyan lekerekített négyszög lesz).

Lindy írta...

Kesz lett a varva vart kalacs...nagyon szep, de meg nem probaltuk ki, most hul.kisse nehezebbnek tunik mint az eddigi kalacsok...ennek ilyennek kell lenni vagy valami el lett szurva?
Szepen megkelt, csak lassabban mint az eddigiek.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin