2010. május 15., szombat

Eper chutney (csatni)

Eper chutney (csatni)

Csatni
(hindi: catni, angol: chutney)
Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!
 Infó: Terebess.hu



Elkezdődött az eper szezon. Igaz még egy kicsit drága, de talán erre az ízre vártunk egész télen. Szeretek az eperrel dolgozni, nagy kedvenc a tejfeles eper, de ez az eper chutney is nyerő. Ehetjük grillezett húsokhoz, mártogatósnak is kitűnő. Krémsajttal töltött tészta batyuhoz nagyon jó kísérő, de beszélgetéshez egy kis grissinivel is isteni.



Hozzávalók:

- 20-25 dkg eper
- 1 szál sárgarépa
- 2-3 tk sűrített paradicsom
- 1-2 dl paradicsomlé
- 2-3 tk cukor
- 4-5 bazsalikom levél apróra vágva
- pár csepp lime lé, só, bors, Oliva olaj



Az epret megmosom, felaprítom kb. centis darabokra. A répát meghámozom, és a reszelő kis lyukán lereszelem. Egy kevéske olajon a cukrot karamellizálom, majd hozzáadom a répát és egy kicsit lepirítom. Hozzá keverem az aprított epret és kevergetve megpárolom. Mikor összeesett az eper, sózom, borsozom, és hozzá keverem a paradicsom sűrítményt. Felöntöm a paradicsom lével, adok hozzá pár csepp lime lét, és megkóstolom. Ha kellőképpen pikáns és édes, akkor pár perc főzés után hozzáadom a bazsalikomot, és lezárom az energiát. Hagyjuk kihűlni, és úgy tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Garffyka írta...

Max drága, mássz ki fejemből! Most törpöltem, hogy felbontottam az utolsó üveg csatnit, csinálni kellene újat :)
Finomnak hangzik :)

Chef Viki írta...

Hmmmmmmmmmmm...

Atyaég! Jöhet :-) Meg a tejfeles eper is :-)))

Max írta...

Garffy: bocsika. milyen csatnid volt?

CV: tessék kipróbálni. annyira nem ütős mint a tejfeles rokona, de egy són sült csirkével lakoma.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin