2010. június 2., szerda

Tojás leves, átírva franciásra

Franciás tojásleves

Hasonló a mi savanyú tojáslevesünkhöz, de itt a fanyar ízt mustárral hozzák létre. Nem bonyolult a recept, de nagyon ízletes, és különleges ételt tudunk készíteni. Kicsit savanykás, de testes, laktató leves, eltérve a megszokott ízektől.



Hozzávalók 4 személyre:

- 8 db tojás
- 2 kis fej fehér hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- mustár
- liszt
- tejföl
- (olíva) olaj, vaj
- só, bors, bazsalikom, zsálya, petrezselyem, rozmaring (vagy provanszi fűszerkeverék)



A hagymát megtisztítom, és kis kockákra vágom. Kevés olajon üvegesre párolom, közben sózom, borsozom. Amíg párolódik, addig felaprítom a fokhagymát és a zöld fűszereket. A hagymához adok két evőkanálnyi mustárt, azt is lepirítom egy kicsit, majd egy kevés vízzel, ami ellepi, felengedem. Kis lángon puhára főzöm a hagymát, hozzá adom a fokhagymát és a zöldfűszereket. Felengedem még vízzel, kb. 1 liternyi legyen. A lisztet egy kevés vízzel és a tejföllel csomómentesre keverem, majd behabarom vele a levest. Összeforralom, majd a levesbe egyesével bele öntöm a tojásokat. Nem keverem, hogy minél kevésbé törjön a fehérjére. Főzöm 4-5 percet, megkóstolom, ha kell, utóízesítem. Ha nem elég fanyar, tehetünk még bele mustárt vagy citromlét. Hozzá adok egy darabka vajat, és lezárom az energiát.
Pirítóssal tálalom.



Jó étvágyat hozzá!

Max 

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Megvettem! Ez tök jóóóóóóóó!

Dóri írta...

Ez a tojásleves gyerekkoromat idézi, elég sokszor került asztalra ez a fajta tojásleves, akkoriban nem nagyon rajongtam érte. Most viszont szívesen bekóstolnék egy tányérkával belőle.

Notburga írta...

Holnap itt ünnep, ez lesz a bevezetö. Köszi.

Max írta...

Vikikém: vigyed és egyed!! nagyon jó lett.
Dórikám: küld fény post!!!

Notburga: nem fogsz csalódni, nagyon izgalmas leves, tele ízekkel.

GasztroRéka írta...

Hm.:) Nagyon tetszik ez a változat rajongok a provanszi fűszerkeverékért

Névtelen írta...

Kedves Max!
Utólagos engedelmeddel és természetesen hivatkozás megjelöléssel Tojásleves franciásítva receptedet a Tojás világnapja alkalmából közzétettük honlapunkon. Ha ez gondot okozz kérlek szólj és levesszük az oldalunkról.

Üdvözlettel:
Antal Regina
Bálint Cseppek
www.balintcseppek.hu

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin