2011. december 27., kedd

Zserbó kocka bonbon

Igazi fúziós desszert recept. Zserbó szelet, újragondolva, bonbonnak elkészítve. Régebben készült nálunk golyó kivitelben, de ott nem volt a sütemény tészta megjelenítve, az csak dió és sárgabarack felhasználásával készült. Most a tésztát is meg akartam jeleníteni, erre durvára darált kekszmorzsát használtam.


Itt is azt a 20x20 cm-s tálat használtam, mint a Mozart kockánál. Felvágva 64 db, 2,5x2,5 cm-s, pont kellemes falat méretű bonbont kapunk, lemártás után. Hátránya itt is az, hogy a bevonásához több csokoládéra van szükség. A tetejére nem jutott az aszalt sárgabarackból, ezért kandírozott narancskockákkal díszítettük. Az ízesítéshez egy kedves ismerőstől kapott, ízletes, régi családi recept alapján készült dió likőrt használtam, ha nincs kéznél hasonló (néha akciósan kapható a multikban dió likőr, az is finom), akkor tegyünk helyette barack pálinkát.


Hozzávalók, 64 db-hoz:
 - 30 dkg aszalt sárgabarack
 - 20 dkg durvára darált dió
 - 20 dkg durvára darált kekszmorzsa, vagy babapiskóta
 - 4 evőkanál dió likőr (vagy barack pálinka)
 - 2 evőkanál langyos víz

 Bevonáshoz:
 - ~30 dkg, jó minőségű étcsokoládé
 - 2-3 evőkanál apróra vágott, aszalt sárgabarack, vagy kandírozott narancskockát díszítéshez


Az aszalt sárgabarackot felvágtam kisebb kockákra, egy tálba terítettem,és meglocsoltam a dió likőr és a víz keverékével, és hagytam pihenni 1,5-2 órát. Egy szűrőben lecsepegtetem, és a késes aprítóban összedarálom, de nagyon apróra, inkább közepes méretűre, így nem egy pépet kapunk, hanem harapható, rusztikus darabokat. Tálba öntöm, hozzá adom a durvára darált diót és kekszmorzsát. Ráöntöm a leszűrt levet, és összegyúrom. Ha nagyon száraz, akkor egy kis vízzel kevert likőrrel lehet dúsítani, de ne legyen nagyon lágy a tészta. Béleljük ki a tálat háztartási fóliával, és abba terítsük el a masszát. Simítsuk el a tetejét, egy kicsit nyomkodjuk le, hogy jól álljon össze a massza. Takarjuk le, és tegyük hideg helyre pihenni, legalább 3-4 órára (de egy egész éjszakai pihenés sem ront az állagán).


Borítsuk ki egy vágólapra, húzzuk le róla a fóliát, és egy éles késsel vágjuk fel a kívánt méretűre. Közben készítsük elő a bevonatnak szánt csokoládét, temperáljuk és abba mártsuk le a bonbonjainkat, majd egy genotherm fóliára tegyük és nyomjunk a tetejére dekorációt, és hagyjuk megszilárdulni. Ha megszilárdult a bevonat, rakjuk össze egy tálcára, és tegyük hideg helyre, és pihentessük 4-5 órát, már ha kibírjuk.

Jó étvágyat hozzá!

 Max

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hűűűűűűűűűűűűűűűűűű, de f@sz@!!!

:-)))

Max írta...

CV! Érdemes kipróbálni, kicsit csokiss((-:

eSKa írta...

Max! Gratulálok Neked az újragondolásokhoz :) Mindig valami finomság születik, amikor újragondolod a tortákat, meg a fagyikat, meg a sütiket :) Gyönyörűek, attól is híztam, hogy megnéztem őket :).
Kérdeznék egyet. Készítettél már kandiscukrot? A családban az ünnepek alatt a pálcikás kandiscukor volt a sláger teakavaráskor. Érdemes hozzáfogni? Előre is köszönöm a választ.

Rosita Vargas írta...

ME ENCANTAN ESTOS BOMBONES LUCEN TENTADORES,UNA GRAN RECETA,ABRAZOS Y FELIZ AÑO NUEVO.

Max írta...

Rosita!
Muchas gracias! Feliz año nuevo!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin