2013. november 30., szombat

Rocky Road vagyis készítsd el a saját csokidat

A közelgő ünnepek előhozzák az emberek kreatív énjét. Készülnek a csodás, fűszeres kekszek, sütemények és előkerül a nagy kihívás is a csokoládé. Sokan szeretnének saját bonbont vagy csokoládét készíteni, de azért ez nem olyan egyszerű, valljuk be őszintén. A jó /és szép/ csokoládé elkészítéséhez szükség van komolyabb, profibb felszerelésre, időre, türelemre és egy kis gyakorlatra. Szoktuk mondani, először készítsünk magunknak és a családnak, aztán jöhet a nyilvános szereplés. Készítettem már saját csokis finomságokat, ám közel sem érzem magamat ebben jártasnak. 



Készítsünk saját csokoládé desszertet, egy amerikai/ausztrál csoki receptje alapján. Készítettük már fagylaltból is /Csoki csoda néven, tejfagylalt, mogyoró, pillecukor, koktél cseresznye, kókusz reszelék és ropogós csoki forgáccsal/. Mindenki variálhatja a saját ízlése alapján, például az angol változatban tesznek bele keksz darabokat is, az ausztrál /eredeti?/ változatba pedig gumicukrot. Az én változatom egy kicsi egyszerűbb, de javaslom a saját ízlésre hangolást. Lehet a csokoládékkal játszani és lehet az ízesítőkkel is.

Hozzávalók, egy 20x28 cm-s tepsihez:

10 dkg 60%-s étcsokoládé
10 dkg 50%-s étcsokoládé
10 dkg 52%-s étcsokoládé
10 dkg 30%-s tejcsokoládé
5 dkg vaj
4 evőkanál tejszín
10 dkg pille cukor /rózsaszín, sárga és kék, de a magyar, kisipari termék, annak jobban tetszik az állaga/
10 dkg csemege mix /mandula, kesudió, földi mogyoró, mazsola és mogyoró, sózatlan keveréke/
17 dkg sózatlan földimogyoró



Vágjuk a csokoládét apróbb darabokra, a pillecukrot pedig kockákra. Béleljük ki az edényt sütőpapírral. A csokoládét olvasszuk meg, gőz fölött, majd ha már folyik, keverjük bele a vajat és a tejszínt.
A magvakat keverjük össze a pillecukorral, és az olvadt csokoládéval. Egy szilikonos spatula segítségével terítsük el a sütőpapíron, és kicsit nyomogassuk le. Tegyük hideg helyre legalább egy órára, dermedni. Éles késsel vágjuk fel, vagy törjük és kínáljuk. Ne feledjük ez egy rusztikus, házi desszert, nem kell törekedni a szép vágásra, inkább szenteljük a figyelmet az ízeknek.
Csinos celofán tasakokba csomagolva, ajándékba is adhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!


Max

3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet, ebben aztán minden benne van mi szem -szájnak ingere! Kifogom próbálni a pillecukorral még ezidáig nem találkoztam ilyen formában/csokiba téve/ pedig szeretjük.

Chef Viki írta...

Szentségesúristen Mester! :-)))))))

Max Gastro írta...

Azt hiszem, ezt neked találták ki :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin