2013. december 2., hétfő

Aszalt áfonyával töltött marcipángolyó, vagyis készítsd el a saját csokidat

Még egy saját készítésű bonbon, ami könnyedén elkészíthető. Készítsünk finom bonbont, egyszerűen. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, akár egy kezdő háziasszony/úr is el tudja készíteni.
Ha nem akarunk bajlódni a marcipán formázásával, vegyünk marcipán burgonyát, ami egyenletes kis gombócokból áll, így garantált a siker. Elkövettem egy hibát, a dobozban, amiben tároltam, összeütődtek, így egy kicsit megkopott a külseje. 



20 dkg marcipán, vagy marcipán burgonya
10-12 dkg aszalt, vörös áfonya
20 dkg 60-65 %-os étcsokoládé

Osszuk szét a marcipánt 26-30 darabra. Formázzunk mindegyik darabból golyót. Egy kisebb fakanál nyelével nyomjunk egy kis mélyedést a marcipán golyóba. Válogassunk ki az áfonyából a golyók mennyiségével megegyező darabszámú áfonyát. Lehet két-három darab is marcipánonként. 



Nyomkodjuk az áfonyákat a mélyedésbe, majd egy kicsit gyúrjuk meg, hogy ne tudjon kiesni a töltelék. Ha megtöltöttük az összes golyót, tegyük hideg helyre, míg megolvasztjuk a csokoládét. Vágjuk fel apróra a csokoládékat.
Csokoládé olvasztása: két házi módszert javaslok. Az egyik a gőz felett megolvasztott csokoládé, a másik pedig a mikrohullámú sütőben való olvasztás. A gőz felettinél arra kell ügyelni, hogy nagyon kis energián melegítsük a vizet, nehogy bele fröcsögjön a csokoládéba, mert pillanatok alatt tönkre tudja tenni.
Olvasszuk meg most mikrohullámú sütőben. A csokoládénk 70%-t tegyük egy üveg/műanyag tálkába. 800 W-n melegítsük, de közben 30 másodpercenként vegyük i és keverjük át. Addig folytatjuk, míg meg nem olvad (50-52 fok, ha esetleg kéznél lenne egy maghőmérő). Ekkor keverjük hozzá a maradék 30% csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen fel nem olvad benne (25-28 fok). Ekkor tegyük vissza a mikrohullámú sütőbe, és melegítsük fel újra folyékonyra (40-42 fok). Ezt hívják beoltásos temperálásnak. Keverjük át a csokoládét, és kezdhetjük a mártogatást.



Béleljünk ki egy tálcát sütőpapírral. A marcipán golyókat egyesével mártsuk egy villa segítségével a csokoládéba, hempergessük meg, majd óvatosan emeljük ki. Tegyük a golyókat a sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni.
A marcipán töltelékét variálhatjuk tetszés szerint. Tölthetünk bele kandírozott narancsot, mangót, körtét, ananászt. Celofán tasakba csomagolva, tetszetős gasztroajándék lehet.

Jó étvágyat hozzá!

Max


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin