Még egy saját készítésű bonbon, ami könnyedén elkészíthető. Készítsünk
finom bonbont, egyszerűen. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, akár egy kezdő
háziasszony/úr is el tudja készíteni.
Ha nem akarunk bajlódni a marcipán formázásával, vegyünk marcipán
burgonyát, ami egyenletes kis gombócokból áll, így garantált a siker. Elkövettem egy hibát, a dobozban, amiben tároltam, összeütődtek, így egy kicsit megkopott a külseje.
20 dkg marcipán, vagy marcipán burgonya
10-12 dkg aszalt, vörös áfonya
20 dkg 60-65 %-os étcsokoládé
Osszuk szét a marcipánt 26-30 darabra. Formázzunk mindegyik darabból
golyót. Egy kisebb fakanál nyelével nyomjunk egy kis mélyedést a marcipán
golyóba. Válogassunk ki az áfonyából a golyók mennyiségével megegyező
darabszámú áfonyát. Lehet két-három darab is marcipánonként.
Nyomkodjuk az
áfonyákat a mélyedésbe, majd egy kicsit gyúrjuk meg, hogy ne tudjon kiesni a
töltelék. Ha megtöltöttük az összes golyót, tegyük hideg helyre, míg
megolvasztjuk a csokoládét. Vágjuk fel apróra a csokoládékat.
Csokoládé olvasztása: két házi módszert javaslok. Az egyik a gőz felett
megolvasztott csokoládé, a másik pedig a mikrohullámú sütőben való olvasztás. A
gőz felettinél arra kell ügyelni, hogy nagyon kis energián melegítsük a vizet,
nehogy bele fröcsögjön a csokoládéba, mert pillanatok alatt tönkre tudja tenni.
Olvasszuk meg most mikrohullámú sütőben. A csokoládénk 70%-t tegyük egy
üveg/műanyag tálkába. 800 W-n melegítsük, de közben 30 másodpercenként vegyük i
és keverjük át. Addig folytatjuk, míg meg nem olvad (50-52 fok, ha esetleg
kéznél lenne egy maghőmérő). Ekkor keverjük hozzá a maradék 30% csokoládét, és
addig keverjük, míg teljesen fel nem olvad benne (25-28 fok). Ekkor tegyük
vissza a mikrohullámú sütőbe, és melegítsük fel újra folyékonyra (40-42 fok).
Ezt hívják beoltásos temperálásnak. Keverjük át a csokoládét, és kezdhetjük a
mártogatást.
Béleljünk ki egy tálcát sütőpapírral. A marcipán golyókat egyesével
mártsuk egy villa segítségével a csokoládéba, hempergessük meg, majd óvatosan
emeljük ki. Tegyük a golyókat a sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni.
A marcipán töltelékét variálhatjuk tetszés szerint. Tölthetünk bele
kandírozott narancsot, mangót, körtét, ananászt. Celofán tasakba csomagolva,
tetszetős gasztroajándék lehet.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése