2013. december 21., szombat

Taposott, són, egyben sült csirke

Egyszerű, könnyen elkészíthető, szaftos sült, akár az ünnepi asztalra is. Az a visszajelzés érkezett az előző különleges szárnyasokat felvonultató recept sorozathoz, hogy többen idegenkednek a vadhúsok erős, aromás ízétől. Készítettem ezt az egyben sült, egyszerű, a kezdő háziasszonyoknak is könnyen elkészíthető sültet. Nem kell, a fűszerkeverékekkel küzdenünk, a só ágyon sütés megoldja. Köretként adhatunk hozzá majonézes salátát, vagy hagymás tört burgonyát.
Ezzel a módszerrel süthetünk szárnyat vagy combokat is.




Elkészítési idő: 120-130 perc

1 egész, tanyasi csirke/tyúk
1,5-2 kg asztali só



1. A szárnyast megtisztítjuk, és szárazra töröljük (az epilálás nem sikerült teljesen tökéletesen, ez a napfényen fotózás megmutatta). Egy éles késsel vagy pecsenye ollóval a gerinc mellett kettévágjuk. Terítsük ki, és a melle húsára tenyérrel erősen nyomjunk rá, roppantsuk el.
2. Egy méretes tepsiben terítsük el a sót, majd erre fektessük rá a kilapított /taposott/ szárnyast.
3. Burkoljuk be alufóliával, és tegyük előmelegített sütőbe, 170-180 fokra. Süssük lefedve 85-90 percet. Ha tyúkból készítjük, akkor az első sütésnél, biztonság kedvéért, számoljunk rá a sütésre 20-30 percet.
4. Vegyük ki a tepsit, bontsuk le a fóliát, és tegyük vissza újabb 35-40 percre, de figyeljünk rá, nehogy megégjen. A tyúknál bökjük meg a húst, ha még kemény, inkább süssük egy kicsit tovább.
Ha kész, vegyük ki és hagyjuk pihenni 15-20 percet a tepsiben, utána vegyük ki és bontsuk szét.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!

3 megjegyzés:

Vicuska írta...

Sőt, halat is süthetünk sóágyon!

Névtelen írta...

A húst nem is kell sózni? Éva

Max írta...

Nem bizony. Nem kell rá semmi, a sóágy mindent elintéz.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin