Egyszerű, könnyen elkészíthető, szaftos sült, akár az ünnepi asztalra
is. Az a visszajelzés érkezett az előző különleges szárnyasokat felvonultató
recept sorozathoz, hogy többen idegenkednek a vadhúsok erős, aromás ízétől. Készítettem
ezt az egyben sült, egyszerű, a kezdő háziasszonyoknak is könnyen elkészíthető
sültet. Nem kell, a fűszerkeverékekkel küzdenünk, a só ágyon sütés megoldja. Köretként
adhatunk hozzá majonézes salátát, vagy hagymás tört burgonyát.
Ezzel a módszerrel süthetünk szárnyat vagy combokat is.
Elkészítési idő: 120-130 perc
1 egész, tanyasi csirke/tyúk
1,5-2 kg asztali só
1. A szárnyast megtisztítjuk, és szárazra töröljük (az epilálás nem
sikerült teljesen tökéletesen, ez a napfényen fotózás megmutatta). Egy éles
késsel vagy pecsenye ollóval a gerinc mellett kettévágjuk. Terítsük ki, és a
melle húsára tenyérrel erősen nyomjunk rá, roppantsuk el.
2. Egy méretes tepsiben terítsük el a sót, majd erre fektessük rá a
kilapított /taposott/ szárnyast.
3. Burkoljuk be alufóliával, és tegyük előmelegített sütőbe, 170-180
fokra. Süssük lefedve 85-90 percet. Ha tyúkból készítjük, akkor az első
sütésnél, biztonság kedvéért, számoljunk rá a sütésre 20-30 percet.
4. Vegyük ki a tepsit, bontsuk le a fóliát, és tegyük vissza újabb
35-40 percre, de figyeljünk rá, nehogy megégjen. A tyúknál bökjük meg a húst,
ha még kemény, inkább süssük egy kicsit tovább.
Ha kész, vegyük ki és hagyjuk pihenni 15-20 percet a tepsiben, utána
vegyük ki és bontsuk szét.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!
3 megjegyzés:
Sőt, halat is süthetünk sóágyon!
A húst nem is kell sózni? Éva
Nem bizony. Nem kell rá semmi, a sóágy mindent elintéz.
Megjegyzés küldése