Kezdődnek az ünnepre hangolt receptek. Itt van mindjárt ez a málna leves. Az idei év (2013) fagylaltja a Vörösbor eszenciás málna fagylalt lett. Készítettük folyamatosan a nyáron, népszerű lett, és már akkor gondolkoztam, hogy lehetne ezt átírni levesre. Nagyon fontos a vörösbor, hiszen az alapját adja. Legyen könnyű és gyümölcsös, mert ha beforraljuk, nem biztos hogy finom lesz a koncentrált savas íz.
Ünnepi leves, hidegen tálalva. Készítsük el egy nappal előbb, így több
időnk jut foglalkozni más feladatokkal. Ha zavarnak a magok, a turmixolás után
szűrjük át. A mandulás ropogós készülhet mogyoróból vagy dióból is. Érdemes a
ropogósból többet készíteni, jól illik a forró csokihoz, kávéhoz.
Elkészítési
idő: 50-550 perc + pihentetés
50 dkg mirelit málna
3 dl tejszín
3 dl száraz, könnyű vörösbor
8-10 dkg porcukor
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor)
1.A borban feloldjuk a porcukrot, majd takarék energián, lassan
kiforraljuk, 20-25 perc alatt.
2.Hozzáadjuk a málnát, és ismét felforraljuk. A tejszínt egy kis
tálkába öntjük, és pár kanál málnás lével elkeverjük (hő kiegyenlítés), majd
lassan a forró levesbe keverjük, és újra összeforraljuk. Ha felforrt, el is
zárhatjuk az energiát, és hűtsük ki a levest.
Mandulás ropogós:
5 dkg aprított mandula
5 dkg porcukor
4 dkg olvasztott vaj
2 dkg liszt
1 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor)
1 narancs
2-3 teáskanálnyi vágott mandula a tetejére
1.A vajat megolvasztjuk és feloldjuk benne a porcukrot. Belereszeljük a
narancs héját, és a kifacsart levéből 2-3 teáskanálnyit.
2.Adjuk hozzá a darált mandulát és a vanília kivonatot, és jól keverjük
össze. Tegyük félre pihenni 15-20 percet.
3.Készítsünk elő két, sütőpapírral bélelt sütőlemezt, és egy kanál
hátlapjával, kenjünk kis korongokat a papírra. Ebből a masszából 22-24 db,
vékony kis ropogós korong készülhet. Sütés előtt szórjuk meg vágott mandulával.
4.Előmelegített sütőben, 180 fokon, 7-8 perc alatt süssük szép világos
barnára. Sütés után pár percet hagyjuk a sütőpapíron, míg megszilárdul, és csak
utána szedjük le. Fedett dobozban, 2-3 hétig eltárolhatjuk.
Tálaláskor a hideg levest merjük kis csészébe, és adjunk hozzá 2-3
darab ropogóst.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése