2013. december 5., csütörtök

Vörösboros málna krémleves, mandulás ropogóssal

Kezdődnek az ünnepre hangolt receptek. Itt van mindjárt ez a málna leves. Az idei év (2013) fagylaltja a Vörösbor eszenciás málna fagylalt lett. Készítettük folyamatosan a nyáron, népszerű lett, és már akkor gondolkoztam, hogy lehetne ezt átírni levesre. Nagyon fontos a vörösbor, hiszen az alapját adja. Legyen könnyű és gyümölcsös, mert ha beforraljuk, nem biztos hogy finom lesz a koncentrált savas íz. 

Ünnepi leves, hidegen tálalva. Készítsük el egy nappal előbb, így több időnk jut foglalkozni más feladatokkal. Ha zavarnak a magok, a turmixolás után szűrjük át. A mandulás ropogós készülhet mogyoróból vagy dióból is. Érdemes a ropogósból többet készíteni, jól illik a forró csokihoz, kávéhoz.

Elkészítési idő: 50-550 perc + pihentetés


50 dkg mirelit málna
3 dl tejszín
3 dl száraz, könnyű vörösbor
8-10 dkg porcukor
1 mokkáskanálnyi vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor)

1.A borban feloldjuk a porcukrot, majd takarék energián, lassan kiforraljuk, 20-25 perc alatt.
2.Hozzáadjuk a málnát, és ismét felforraljuk. A tejszínt egy kis tálkába öntjük, és pár kanál málnás lével elkeverjük (hő kiegyenlítés), majd lassan a forró levesbe keverjük, és újra összeforraljuk. Ha felforrt, el is zárhatjuk az energiát, és hűtsük ki a levest.



Mandulás ropogós:

5 dkg aprított mandula
5 dkg porcukor
4 dkg olvasztott vaj
2 dkg liszt
1 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor)
1 narancs
2-3 teáskanálnyi vágott mandula a tetejére

1.A vajat megolvasztjuk és feloldjuk benne a porcukrot. Belereszeljük a narancs héját, és a kifacsart levéből 2-3 teáskanálnyit.
2.Adjuk hozzá a darált mandulát és a vanília kivonatot, és jól keverjük össze. Tegyük félre pihenni 15-20 percet.
3.Készítsünk elő két, sütőpapírral bélelt sütőlemezt, és egy kanál hátlapjával, kenjünk kis korongokat a papírra. Ebből a masszából 22-24 db, vékony kis ropogós korong készülhet. Sütés előtt szórjuk meg vágott mandulával.
4.Előmelegített sütőben, 180 fokon, 7-8 perc alatt süssük szép világos barnára. Sütés után pár percet hagyjuk a sütőpapíron, míg megszilárdul, és csak utána szedjük le. Fedett dobozban, 2-3 hétig eltárolhatjuk.
Tálaláskor a hideg levest merjük kis csészébe, és adjunk hozzá 2-3 darab ropogóst.


Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin