2013. december 11., szerda

Fürj, vörösboros paradicsommártásban

Egyszerű, mégis különleges étel. Az ünnepek előtt a boltokban megjelennek az ún. primőr/minőségi termékek. Lehetőségünk van olyan húsok és alapanyagok kipróbálására, amik a hétköznapokon nem kerülnek elő. A magyar konyha, (főként a vasi-zalai-veszprémi régió) híres volt a vadak, szárnyasok változatos felhasználásáról.Mostanra a pulyka, csirke-sertés eltompította ezeket az alapanyagokat, pedig egy kis utánjárással beszerezhetőek. Lehetőségem adódott, hogy készítsek ezekből a csodás húsokból egyszerű, mégis az ünnepi asztalra tehető ételeket. Elsőként a fürj receptjét osztom meg. Ez az étel lett a legnépszerűbb a sorban.
Fürj helyett készíthetjük csirke vagy pulykacombból, de akkor egy kicsit tovább kell főznünk. Fontos, hogy a fűszerkeverék, amit használunk, só mentes legyen, mert a sótartalmú könnyen kiszárítja a húst.




Elkészítési idő:60-65 perc + pihentetés

4 fürj
6-7 db tojás paradicsom
2-3 evőkanálnyi szárított paradicsom (olajban érlelt, lecsepegtetve)
10 dkg kockázott, füstölt szalonna
5-10 dkg kockára vágott, füstölt sonka
2 evőkanálnyi kacsa/libazsír
1 fej kisebb vöröshagyma
2 evőkanálnyi aprított póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1,5-2 dl száraz vörösbor
2-3 teáskanálnyi só mentes, szárnyas fűszerkeverék
1-2 teáskanálnyi (barna) cukor
rozmaring, petrezselyem
só és bors



1. A madarakat mossuk meg, töröljük szárazra és dörzsöljük be a fűszerekkel. Hagyjuk pihenni 2-3 órát (lehet akár egy éjszaka is).
2. Sózzuk és borsozzuk meg a madarakat. A zsírt melegítsük meg, és pirítsuk meg minden oldalán. Ha megpirult, akkor vegyük ki az edényből és a visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a szalonnát.
3. Ha szalonna már üvegesedik, akkor adjuk hozzá az apróra vágott hagymákat, vegyük takarékra az energiát, és pároljuk üvegesre.
4. A fokhagymát reszeljük bele, és adjuk hozzá az aszalt paradicsomot. A friss paradicsomot vágjuk centis kockákra, és keverjük bele. Hintsük meg a cukorral, adjuk hozzá az apróra vágott rozmaringot, petrezselymet és öntsük fel a borral.
5. Ültessük vissza a madarakat, és fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve, pároljuk 45-50 percet.
6. Ha nagyon híg lenne a mártás, akkor fedő nélkül pároljuk még pár percet.

7. Főtt tésztával tálaljuk, és hintsük meg vágott petrezselyemmel.

Jó étvágyat hozzá! 

Max
A receptet a Gusztahús támogatta, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin