Könnyen elkészíthető, múlt idéző tészta recept, ami nagyon népszerű
volt a Dunántúlon. Tartanak laska fesztivált is, ahol az asszonyok, a régi,
hagyományos receptek alapján készítik ezt a finom tészta ételt. Fogyasztották
desszertként is, de az ünnepet megelőző böjti időszakban, egy tányér tartalmas,
tejfeles bab vagy aszalt szilvaleves mellé ez volt a második fogás.
Elkészítési idő: 60 perc+ pihentetés
50 dkg liszt
25 dkg sertés zsír /vagy vaj, margarin, lehet hogy akkor kevesebb liszt kell/
18 dkg tejföl
1 kisebb tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
1 csipet só
Töltelékhez lekvár
A kenéshez egy kisebb tojás
1.A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, és a sütőporral. A közepébe
mélyedést készítünk. Ebbe tesszük a tejfölt, a zsírt és a tojást.
2.Gyors mozdulatokkal puha, lágy tésztát gyúrunk. Letakarva 20-30
percet pihentetjük.
3.Gyengén lisztezett nyújtólapon vékonyra nyújtjuk, és ~7 cm-s köröket
szaggatunk. A közepébe kis kanálnyi lekvárt teszünk. Félbehajtjuk és egy
villával körben jól lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
4.Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, és a tésztákat lekenjük felvert
tojással. A meleg sütőben 12-15 perc alatt szép ropogós pirosra sütjük.
Tipp: zsír helyett használhatunk margarint vagy vajat is. Lekváron
kívül tölthetjük, dióval, mákkal és gesztenyével is.
Jó étvágyat hozzá!
Max
2 megjegyzés:
Nagyszerű és egyszerű :)
És gyerekkori emlék-idéző, nálunk a laska a főtt tészta volt és sokszor ettünk lekváros laskát, nem csak böjti időben.
Áldott gyermekkor :-) Tartalmas leves után, gyakori második volt
Megjegyzés küldése