2013. december 15., vasárnap

Só hegyben sült galamb

Különleges étel, mégis egyszerűen elkészíthető. Egy régi sütési mód, felújított változata. A galambot/tyúkot vagy egyéb szárnyast, tollától megfosztották, megpucolták, és agyaggal beburkolták. A tűzrakásnál a parazsat félre húzták, egy gödröt kapartak, ebbe parazsat az aljába, arra az agyagba burkolt madarat, tetejére és körbe parazsat, leföldelték, és 2-3-4 órára a sorsára hagyták. A rögtönzött sütőedényben a hús megpárolódott, leverték róla az agyag réteget, és elfogyasztották. Ezt egy kicsit átgondolva, modernizálva, az agyagot sóra és lisztre cseréltük.



Galamb helyett készíthetjük kisebb testű tyúkból, vagy grillcsirkéből. Érdemes a húst előző este befűszerezni, és úgy érlelni egy éjszakát.
Jól illik hozzá a zöldsaláta, és gyümölcsmártás.

Elkésztési idő: 20-25 perc + a sütés

1 galamb
1 alma
50 dkg liszt
50 dkg só
2 tojás fehérje
1,5-2 dl víz
2-3 teáskanálnyi, só mentes szárnyas fűszerkeverék
rozmaring



1. Mossuk meg a galambot, tisztítsuk meg. Az almát vágjuk negyedekre, a magházat távolítsuk el. Tegyük az almát és a rozmaringot a hasüregbe. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Dörzsöljük be a húst a fűszerkeverékkel, és tegyük félre pihenni pár percre.
3. Keverjük össze a sót és a lisztet. A tojásfehérjét verjük fel kissé, majd keverjük bele a sós-lisztes keverékbe.
4. Adjunk hozzá kevés vizet, és gyúrjunk belőle puha tésztát. Vegyük ketté a tésztát, az elsőből egy sütőpapíron nyújtsunk kerek lapot. Helyezzük rá a galambot, majd a maradék tésztával vonjuk be. Dolgozzuk össze a két tésztát, zárjuk le mindenhol.
5. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 70-80 percet.

6. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd bontsuk fel a só hegyet, és óvatosan vegyük ki a galambot.

Jó étvágyat hozzá!

Max
A receptet a  Gusztahús támogatta, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin