Különleges étel, mégis egyszerűen elkészíthető. Egy régi sütési mód,
felújított változata. A galambot/tyúkot vagy egyéb szárnyast, tollától
megfosztották, megpucolták, és agyaggal beburkolták. A tűzrakásnál a parazsat
félre húzták, egy gödröt kapartak, ebbe parazsat az aljába, arra az agyagba burkolt
madarat, tetejére és körbe parazsat, leföldelték, és 2-3-4 órára a sorsára
hagyták. A rögtönzött sütőedényben a hús megpárolódott, leverték róla az agyag
réteget, és elfogyasztották. Ezt egy kicsit átgondolva, modernizálva, az
agyagot sóra és lisztre cseréltük.
Galamb helyett készíthetjük kisebb testű tyúkból, vagy grillcsirkéből.
Érdemes a húst előző este befűszerezni, és úgy érlelni egy éjszakát.
Jól illik hozzá a zöldsaláta, és gyümölcsmártás.
Elkésztési idő: 20-25 perc + a sütés
1 galamb
1 alma
50 dkg liszt
50 dkg só
2 tojás fehérje
1,5-2 dl víz
2-3 teáskanálnyi, só mentes szárnyas fűszerkeverék
rozmaring
1. Mossuk meg a galambot, tisztítsuk meg. Az almát vágjuk negyedekre, a
magházat távolítsuk el. Tegyük az almát és a rozmaringot a hasüregbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Dörzsöljük be a húst a fűszerkeverékkel, és tegyük félre pihenni pár
percre.
3. Keverjük össze a sót és a lisztet. A tojásfehérjét verjük fel kissé,
majd keverjük bele a sós-lisztes keverékbe.
4. Adjunk hozzá kevés vizet, és gyúrjunk belőle puha tésztát. Vegyük
ketté a tésztát, az elsőből egy sütőpapíron nyújtsunk kerek lapot. Helyezzük rá
a galambot, majd a maradék tésztával vonjuk be. Dolgozzuk össze a két tésztát,
zárjuk le mindenhol.
5. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 70-80 percet.
6. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd bontsuk fel a só
hegyet, és óvatosan vegyük ki a galambot.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A receptet a Gusztahús támogatta, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése