Különleges ünnepi pástétom, a vadkacsa húsának felhasználásával. Ez is a különleges, vagy mellőzött húsok közé sorolandó. Annyit változott a világ, hogy ma már nem kell a jó kapcsolat a vadászokkal, ha vadkacsát szeretnénk az asztalra tenni. Egy kis keresgéléssel (nem, ez most nem "a csak a fővárosban/nagyvárosban tudom ezt megvenni", történet, hanem egyszerűen a bejegyzés alján a link, boltok listája, érdeklődés a raktárkészletről) már megtaláljuk azt a hús üzletet, ahol be tudjuk szerezni a kívánt különleges húst.
Ha kicsit szeretnénk előre dolgozni, vagy úgy fogadunk vendégeket az ünnepek alatt, hogy nincs hosszabb főzésre időnk, akkor készítsünk pástétomot.
Kicsit
idő igényes, de megéri a befektetést. A visszamaradt csontokból, kevés
zöldséggel, főzzünk alaplevet, felhasználhatjuk mártásokhoz is.
Az ünnepi asztalnál mindenképpen kísérjük egy hozzá illő borral. Nem
szoktam borokat ajánlani, erre vannak kiváló szakemberek, de most kivételt
teszek. Azért mert én a recept készítésekor ezt a bort ittam hozzá, és azt
gondolom, nagyon jól passzolnak. Tibor Barátom borát ajánlom hozzá, a Szél
Fiai Cellárium, Soproni Pinot Noire-t (Tibor Apátok Bora, a Keserédes)
Elkészítési idő: 140 perc + a pihentetés
2 vadkacsa
1 csomag (275 g-s) nyújtott leveles tészta
10 dkg (vad) kacsa máj
15 dkg szalonna
10 dkg füstölt sonka (vékonyra szeletelt)
2-3 fej (barna) csiperkegomba
1 kis fej sonka hagyma
2-3 evőkanál aszalt vörös áfonya
1-2 teáskanálnyi só mentes vad fűszerkeverék
só, bors, petrezselyem
A kenéshez 1 kisebb tojás sárgája, kikeverve 1 teáskanálnyi tejföllel.
1. A vadkacsákat bontsuk szét. A mellhúsokat tekerjük háztartási
fóliába, és tegyük a hűtőbe. Bontsuk le az összes húst a combokról és szárnyakról,
a bőröket tegyük félre a hűtőbe. A húsokat kockázzuk össze, keverjük össze a só
mentes fűszerrel, tegyük zárható edénybe, és pihentessük 8-10 órát.
2. Vágjuk a bőrt kis darabokra, és egy serpenyőben süssük ki belőle a
zsírt. Szedjük ki a serpenyőből, és tegyük bele a szalonna kockákat, és pár
perc alatt pirítsuk meg.
3. Adjuk hozzá a befűszerezett húst, és kevergetve pirítsuk együtt,
majd keverjük bele a kockákra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk a
sóval, mert a füstölt sonka is sós. Pároljuk össze 2-3 percet, majd zárjuk el
az energiát, és tegyük félre kihűlni.
4. Késes aprítóban daráljuk morzsásra a szalonnás-gombás húst. Keverjük
hozzá a máj kockákat, az áfonyát és egy kevés petrezselyem zöldjét. A mell húst
vágjuk centis csíkokra.
5. Egy háztartási fóliára terítsük ki a sonka szeletek felét. Terítsük
rá a húsos keverék 1/3-át, majd nyomkodjuk bele mell csíkok felét. Tegyük rá a
maradék húsos keverék felét, abba nyomkodjuk bele a maradék mell csíkokat.
Borítsuk be a megmaradt húsos keverékkel és tekerjük össze a fóliával. Tegyük
hideg helyre 35-40 percre.
6. Terítsük ki a leveles tésztát, és a közepére fektessük le a sonka
szeletek maradékát. Erre helyezzük rá a fóliából kivett pástétomot, úgy hogy az
a része, ahol a betekert sonka szeletek összeértek, az legyen alul. Így körbe
veszi a sonka. Bugyoláljuk be a tésztával, az összeillesztéseknél kenjük le a
tejfölös-tojással. Fordítsuk óvatosan fel, kenjük meg a tetejét is a tojásos
keverékkel, és a kés hegyével karcoljunk bele mintát, tetszés szerint.
7. Előmelegített sütőben, 175-180 fokon, 40-45 perc alatt süssük szép
pirosra. Sütés után hagyjuk kihűlni teljesen, legalább 2-3 órát, csak utána
szeleteljük.
8 Adjunk hozzá zöldsalátát (más köret szerintem nem kell, mert ott a
tészta burok) és áfonya/meggy lekvárt.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése