A mediterrán tapasok (falatka szendvicsek, harapnivalók) világából
átvett finomság. Igazodva ahhoz a trendhez, hogy egyre többen készítenek kis,
apróbb fogásokból összeállított ünnepi menüt. Tálalhatjuk előételnek, vagy két
komolyabb főétel közé, amolyan levezetőnek. A pácolt tojások jól illenek a
hidegtálakhoz, (csülök
tekercs) szendvicsekre vagy érlelt sajttal, kenyér falatkára tűzve.
Szilveszterkor lencsesalátához vagy sült virsli darabkákkal.
Aranyos üvegekbe töltve, akár ajándékba is adhatjuk, de akkor készítsünk hozzá egy kísérő kártyát a felhasználási tippekről.
Hozzávalók, 2 db 212 ml-s üveghez:
12 db fürjtojás
2 dl vörösbor ecet
2 dl víz
2 teáskanálnyi törött fűszerpaprika (ez lehet csípős is)
1 teáskanálnyi színes bors
3-4 kisebb babérlevél
6-7 tárkonylevél
1 teáskanálnyi füstölt só
1 teáskanálnyi cukor
A fürjtojásokat tegyük egy lábosba, engedjük fel vízzel, forraljuk fel
és főzzük 10-12 percet. Tegyük a megfőtt tojásokat hideg vízbe, várjunk pár
percet, majd az asztalhoz ütögetve repesszük be a tojás héját. Tegyük vissza a
hideg vízbe, és pihentessük még 5-7 percet. Így könnyebb lesz lehúzni a
fürjtojás kemény, hártyás héját. Pucoljuk meg a tojásokat, és öblítsük le,
elkerülve, hogy héjdarabkák maradjanak rajta.
Készítsük el a páclevet. Keverjük össze az ecetet a vízzel, a sóval és
a cukorral. Tegyük bele a borsot és a babérlevelet. Kis lángon forraljuk fel,
és gyöngyözve főzzük 5-8 percet. A tojásokat tegyük bele az üvegekbe, tegyük rá
a tárkony leveleket és a tört paprikát, Öntsük fel a meleg lével, tegyünk rá
háztartási fóliát, és zárjuk le. Hagyjuk teljesen kihűlni, és tegyük a hűtőbe.
Felbontás után 3-4 nap alatt fogyasszuk el.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Inspiráció: Kifőztük/Katakonyha
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése