2007. október 13., szombat

Mit is együnk reggelire?

Írtam tegnap egy kis szösszenetet a hidegkonyhai kalandozásomról és a Falusi borda receptjével, de valamiért a rendszer dátum nélkül vissza rakta középre a holland almatorta utánra:(

Reggeli, vitás kérdés, együk vagy ne, frissen vagy előző nap készítsük el?
Néhány ötlet a közös hétvégi reggelikhez, a házi májas krém, aztán pestós-sonkás kifli by Tündinéni és a családi kedvenc egy élesztős-leveles tészta alapú csokis croissant ( kifli:) )

Kezdjük a házi májas krémmel, mely régi családi recept, de szerintem mindig mindenki igazított rajta.
50 dkg sertés zsír, 80 dkg sertés máj, 3 szál újhagyma, egy kis fej vörös ( vagy fehér, salot? ) hagyma.
A hagymákat megtisztítom, feldarabolom közepesre, a májat megmosom, lecsöpögtetem, lehártyázom, és felkockázom. A zsírt felmelegítem, bele a hagyma és lassú tűzön párolom, mehet bele a máj, lényege hogy lassan sűljön, így lesz a májpuha és omlós. Megsütöm ez kb 10-12 perc, kiveszek egyet, megnézem, ha jó lekapcsolom az energiát, sózom, borsozom és hagyom kihűlni.



Miután kihűlt, húsdarálón ledarálom, a végén a hagymát is. Amikor kész a májra ráöntöm a maradék zsírt. Hűtőben lefóliázva sokáig eláll, isteni friss kenyéren, előnye hogy tudod mit eszel. ( olvasd el mit is ír a csomagolás egy kenőmájason! )



Ideális szendvics krém, kóstold meg egy kis korpovit kekszre kenve:)

Pestós-sonkás kifli:
Ezt a receptet úgy kaptam ( by Tündinéni ) és alakítottam át a lakásban található alakatrészekre.

Hozzávalók: egy adag kenyértészta,( lásd régebben vagy a bejegyzés cimkéknél. ), pestó, sonka, sajt , bazsalikom.
Pestó: talán mindenki tudja ennek az isteni finom alap olasz mártásnak az elkészítési módját ( bazsalikom, olívaolaj, fenyőmag, ..), elkészíthető otthol is, de ehhez a szükséges mennyiséget szerintem nem tudja a turmix összevágni, annyira kevés kell, ezért ezt konzerv változatban használom.



A megkelt tésztát két részre veszem, kinyújtom, megkenem a pestóval, ráterítem a sonkát, erre a sajtot ( ezen amit fényképeztem mozzarella kockák vannak ), és megszórom vágott friss bazsalikom levéllel.




Feltekerem, és a kakaós csigához hasonlóan feltekerem, és felvágom ( természetesen lehet sima csiga formában, de nálunk most ez a fornettire hajazó forma a menő )
30-35 perc kelesztés, majd 200 c-on 35 perc sütés gőzben. Isteni mediterrán kaja, akár bulikra és elkészíthető.


Rácsra teszem és kihűtöm. Lefedve tárolva másnap is fogyasztható egy nagy bögre teával.


Csokis croissant ( kifli ): egy adag croissant tészta, fél tábla tortabevonó csoki ( tudom hogy van finomabb csoki is, de ez jól bírja azt a fél órát 200 c-on )
Természetesen tölthető bármi mással is, sonka, camambert, kolbász...
Croissant alap tészta: 1 ek olaj, 2 tk só, 1 tk cukor, 180 gr joghurt vagy kefír, 200 ml tej, 550 gr szitált fehér liszt, 1 tasak 11 gr-os szárított élesztő, és kb 200 gr margarin a rétegezéshez.
A margarinon kívül mindent a fenti sorrenedben behelyzem a kenyérsütőben, tészta alap programon elkészítem.
A kész tésztát 8 felé veszem, és elkezdem kerekre kinyújtani. Egy réteg után rádarabolom ( lásd a képen ) a tésztára a margarin 1/7 részét. A margarint amikor a tésztát felrakom, akkor kiveszem a hűtőböl és vékony lapokra vágom, és így rakom vissza a hűtőbe, így könnyebb vele dolgozni a végén.



A nyolc réteget egymásra rakom, vissza a nyújtó deszkára, és még egyszer át nyomkodom a nyújtófával, így amikor vágom kevésbé jön ki a margarin, szépen meg tudom formázni.



A tömböt félbevágom, a felet nyolcadolom, és elkezdem betölteni. A tölteléknél a két végét összenyomom, hogy ne bújjon ki a töltelék.



16 darab kiflit készítettünk, tepsire tesszük, 1 tojás felvert sárgájával megkenjük, kelesztés 50 c-on gőzben, kb .25-30 perc, utána sütés 200 c-on, kb 30-35 perc.



Rácson kihűtjük, másnap is nagyon finom, próbáltuk már sokféle sós töltelékkel, de az örök kedvenc a csokis. Próbáljátok ki, nagyon finom, és hálás étel, zsebeld be az elismerést, de vigyázz függőséget okoz!!!

3 megjegyzés:

libra írta...

Szia Max!
Ma elkészítettem a holland almatortát! Mondhatom, hogy nagy sikere volt! Váratlanul betoppant vendégeink csak úgy falták! Tetszik a pesztós tekercs általad átalakított változata, így is ki fogom próbálni. Üdv: "Tündinéni"

Unknown írta...

szia max! most találtam rá a blogra.nagyon jó receptek vannak rajta.egy férfitol nagyon pöpec ez. én szakács vagyok és ahogy nézem egy pár receptet ki is fogok probizni.csak igy tovább
ÜDV: SÁNDOR

Max írta...

Köszönöm kedves Sándor:-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin