2009. március 19., csütörtök

Kaptam! (Olvasnivaló!)

Off topic (vagy On Topic??).

Íme a magyar valóság, néhány tréfás mondatban összegezve. Az egyik fórumon kaptam, és úgy gondoltam közzéteszem. Először nevettem egy jót, aztán elborzadtam, most meg már rettegek. Hiszen ezek a magyar (kis/multi/hiperszuper)kereskedelem sikertermékei!!!
Elgondolkodtató.

-Mit kérsz kisfiam?
- Én vizet akarok. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!
- Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből, a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból, emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.
- Győri rozsosat.
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgeálószer, kálium-szorbát.
- Már kenem is a Delmát, fiam.
- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.
- Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam. Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.
- Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.
- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint?
- Vitamor szörpöt? Igeeeen!
- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.
- Maggi szárnyaskrémleves lesz brokkolival! Hurrá! S utána?
- Utána pedig búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle acetilezett-dikeményítővel, adipáttal.
- Hawaii!
- Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii pizza lesz, dr. Oetker módra.
- Az a kedvencünk.
- A tévéhez pedig mit kaptok, na mit?
- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium-glutamátot, dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?
- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lays újhagymás chipset.
- S mi lesz a vacsora?
- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kalcium-foszfáttal, vízzel és cukorral fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús vázdarabkák vannak.
- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!
- Ne kiabálj, Lajoska. Te, Lajoska mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő, fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot baromfifasírt. Ezt szegény apád is hogy imádta... Hopp, kinyitja száját a kis Lajcsika. Na... Hopp... Kinyitja száját! Nem azt, a másikat!

8 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Nagyjából így éreztem én is amíg olvastam. A baj az, hogy ez nem csak a magyar valóság, hanem a globális. Na ezért olvasom el az apró betűs összetevőket is és ezért nem vásárolok ilyeneket. És ezért is főzök :)

Milene írta...

Mosolygás, borzadás, rettegés... Nálam is ez volt a sorrend.
Igazad van, Max, elgondolkoztató. Csak az a baj, hogy aki rendszeresen ezt vásárolja, az nem gondolkozik el rajta.

trinity írta...

Én is gondoltam rá, hogy felteszem.de karhosszal beelőztél:)))

És igen-elborzasztó, ezt eszi az egész ország, de nem csak az ország, globális a jelenség-ettől nőnek a gyerekek-rémálom!!!!!!

Itt jut eszembe a Maggi Omlós fortély-amiben elhitetik a néppel, hogy paprikás csirkét KÖNNYEBB és JOBB azzal a műporral készíteni!!!
Kár, hogy nem teszik hozzá, hogy ennyi erővel egyenek az emberek műanyag kanálkát is...Épp annyira testidegen!!!
Komolyan mondom, vissza kellene hozni a suliba a háztartástan órát, lenne benne ráció....

Max írta...

Lúdanyó és Citromfű: hát én is ezt szoktam mondani hogy ezért dolgozunk/blogolunk.

Trinity szerintem meg nyugodtan rakd fel, minél többen látják annál jobb!!

Chef Viki írta...

Jéééézusom, így korán reggel... S mennyien bedőlnek ezeknek! De mennyien! A hideg ráz tőle!

Én majdnem ódivatúnak számítok, hogy mindig frisset főzök magunknak, de komolyan!

Jucy írta...

Humoros és borzalmas egyben.

Garffyka írta...

Max, félelmetes. Ez az egyik oka, hogy otthon főzünk, kiskertünk van, és amit lehet, igyekszünk sk készíteni. Közben borzadok, hogy mi vár az utánnunk következő nemzedékre vagy majd az unokáinkra ...

Ancsika írta...

Ez így korán reggel; mint derült égböl a pofáncsapás :(
Hová tart a világ? Rémes!!!!!! Csak belegondolni is szörnyü, mert hiába fözünk mi frisset, fogalmunk sincs, hogy mit evett a disznó és mit evett a tyúk, amelyik a tojást tojja. Sajnálatos módon nem igazán engedheti meg magának mindenki, hogy csak bio és háztáji dolgokat vásárolhasson. Pedig de jó lenne!!! Sejtésünk sincs, hogy mibe fogunk beledögleni :(

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin