2009. március 1., vasárnap

Tökmagmajonéz

Tökmag/tökmag olaj:
Magas magnézium tartalma, és élettani hatásai miatt a pékipar egyik kedvelt magja. Ausztriában és az Őrségben termesztik a magjáért, illetve az ebből nyert olajért.

Ez a fő összetevője ennek a dip-nek:

Egy könnyű, gyors mártogatós szósz. Nagyon finom főtt, párolt zöldségrudakkal, de egy vékony pirítósra kenve is tökéletes. 
Készíthetjük saját olajából készített majonézzel, "gyári" majonézzel, vagy maionesa blanca-val is. Dúsíthatjuk egy kis napraforgómaggal, vagy szezámmaggal.

A majonézhez használhatunk tökmagolaj és növényi olaj kombót, mert önmagában nagyon erős az íze, de készíthetjük olívaolajbol is, de itt csak a soma olívaolajat használjuk, mert a virgin-nek (extre szűsz) is nagyon domináns az íze.



Hozzávalók:

4 dkg tökmag

1-2 dkg napraforgómag

1/2 gerezd fokhagyma reszelve

1 tojássárgája

pár csepp citromlé

2 ek olaj (keverjük össze 1/3-2/3 arányban növényi olajjal)

2 ek tejföl

2 ek tejszín

só, bors



A magokat apróra darálom. A tojás sárgáját a reszelt fokhagymával, sóval, borssal kikeverem, majd az olajat csurgatva összedolgozom. Belekeverem a darált magokat, majd a tejszínnel és a tejföllel lazítom.

Legalább 1 órát, de ha lehet egy éjszakát hagyjuk az ízeket összeérni. Tálaláskor durvára vágott tökmaggal megszórom.

5 megjegyzés:

lúdanyó írta...

tök jó lehet ! :)

trinity írta...

Tegnap én is böngésztem ilyesmit....Finom!
Miért nem írtad hozzá, hisz ez is illik a VKF-re?

The Chef Viki írta...

Drága Max, kérlek kukk be hozzám: http://thechefviki.blogspot.com/2009/03/awards-for-clever-blogger.html

Horasz írta...

Hello,

Meglepi Nálam, Neked!

http://horasz.blog.hu/2009/03/01/valami_jo_jo

Garffyka írta...

Max, felveszem a listára, Manó szerint úgyis az összes mártogatóst és kenyérre kenhető finomságot Te küldöd :-) Másképp, azt hiszem, meg se enné :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin