Tökmag/tökmag olaj:
Magas magnézium tartalma, és élettani hatásai miatt a pékipar egyik kedvelt magja. Ausztriában és az Őrségben termesztik a magjáért, illetve az ebből nyert olajért.
Ez a fő összetevője ennek a dip-nek:
Egy könnyű, gyors mártogatós szósz. Nagyon finom főtt, párolt zöldségrudakkal, de egy vékony pirítósra kenve is tökéletes.
Készíthetjük saját olajából készített majonézzel, "gyári" majonézzel, vagy maionesa blanca-val is. Dúsíthatjuk egy kis napraforgómaggal, vagy szezámmaggal.
A majonézhez használhatunk tökmagolaj és növényi olaj kombót, mert önmagában nagyon erős az íze, de készíthetjük olívaolajbol is, de itt csak a soma olívaolajat használjuk, mert a virgin-nek (extre szűsz) is nagyon domináns az íze.
Hozzávalók:
4 dkg tökmag
1-2 dkg napraforgómag
1/2 gerezd fokhagyma reszelve
1 tojássárgája
pár csepp citromlé
2 ek olaj (keverjük össze 1/3-2/3 arányban növényi olajjal)
2 ek tejföl
2 ek tejszín
só, bors
A magokat apróra darálom. A tojás sárgáját a reszelt fokhagymával, sóval, borssal kikeverem, majd az olajat csurgatva összedolgozom. Belekeverem a darált magokat, majd a tejszínnel és a tejföllel lazítom.
Legalább 1 órát, de ha lehet egy éjszakát hagyjuk az ízeket összeérni. Tálaláskor durvára vágott tökmaggal megszórom.
5 megjegyzés:
tök jó lehet ! :)
Tegnap én is böngésztem ilyesmit....Finom!
Miért nem írtad hozzá, hisz ez is illik a VKF-re?
Drága Max, kérlek kukk be hozzám: http://thechefviki.blogspot.com/2009/03/awards-for-clever-blogger.html
Hello,
Meglepi Nálam, Neked!
http://horasz.blog.hu/2009/03/01/valami_jo_jo
Max, felveszem a listára, Manó szerint úgyis az összes mártogatóst és kenyérre kenhető finomságot Te küldöd :-) Másképp, azt hiszem, meg se enné :-)
Megjegyzés küldése