Eredetileg amerikai recept, leveles kenyérke névre hallgat. Mi csak zsemle rózsának hívjuk. Elegáns, könnyű tészta, érdekes ízvilág.
Ideális mártogatós szószok/dipek mellé. Mutatós, egyszerű és nagyon finom. Olyan vendégvárós rágcsa.

Hozzávalók (16 db-hoz):
45 dkg joghurt
1 tk só
2 tk cukor
4 dkg vaj
4 dkg élesztő
55 dkg liszt + 3-4 ek
a forma és a tészta kenéséhez 6-8 dkg olvasztott vaj
Kenyérsütő gépbe rakom össze, érkezési sorrendbe. Fontos hogy dagasztás közben figyeljük a tésztát, mert a zsírtartalom miatt viszonylag lágy lesz az állaga. Kellett tennem hozzá 3 kanálnyi lisztet.
Dagasztatom és kelesztem. Közben a muffin formát kikenem vajjal, és a maradékhoz 4 dupla papírkapszlit készítek.
A nyújtó lapot bőségesen lisztezem, majd a tésztát kiborítom. Átgyúrom és két részre osztom. Kinyújtom kb. 30x40 cm-es lapnak.
Letakarom és hagyom pihenni egy negyed órát. Felvágom öt egyforma csíkra, és megkenem olvasztott vajjal (amit legfelülre szánok azt nem kell).
A csíkokat egymásra helyezem.
Csíkonként 8 egyforma darabra vágom.
Az tészta alját egy kicsit összecsippentem, majd a kivajazott formába teszem.
Meleg helyen kelesztem 35-40 percet, majd megkenem a tetejét olvasztott vajjal.
180c°-on légkeveréssel, 28-30 perc alatt szép pirosra sütöm. Rácsra téve hagyom kihülni.
7 megjegyzés:
Ez nagggyon szuper!
Egész biztos ki fogom próbálni :)
Wow... Pár hete a dipjeid frenetikus sikert arattak, akkor még kenyérrudacskákkal :-)
Ez nagyon guszta. Asszem kipróbálom hamarosan. Könnyű joghurtos zsemle :)
Jól hangzik.
Húúú, micsoda trükkös!!!Sosem láttam ilyet! Futár??? Merre jár, remélem közeledik:)))
Nekem nagyon tetszik, de a gyerekeimnél nem volt sikere, nem lehetett rendes szendvicset csinálni belőle szerintük! :))
Nagyon szépek!
Max, jól néznek ki, fogytán a kenyér otthon, szerintem még este megsütöm.
Megjegyzés küldése