2010. március 26., péntek

Töltött csirke Zila formára átírva

Töltött csirke Zila tortaformában

Cicaanya ismét elővette a Zila tortaformát, és alkotott:

A család nagy kedvence a töltött csirke, bármikor, bármekkora mennyiségben (persze, azért határok vannak!). A Zila tortaform segítségével a megszokott ételeket próbálgatom kicsit más megjelenésben a család asztalára varázsolni.
Találtam csirke mell filét a fagyasztóban, így a gondolatok elindultak …


A hagyományos recept az alapja az egésznek, semmi különös, csak a tálalás változott meg a forma használatával. Ezt azért szeretném előre leszögezni, mert a forma nélkül is bátran el lehet készíteni.


Töltelék:
½ kg másnapos kenyér
2 tojás
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem (ha nincs, nagy duzzogva jó a szárított)
Só, bors ízlés szerint
Csike mell, vagy kicsontozott csirke combA kenyeret felszeleteljük, majd vízbe beáztatjuk. A csirke mellet vékony szeletekre vágjuk, vagy ha csirke combot használunk, azt kicsontozzuk és kiterítjük. Igyekezzünk viszonylag azonos vastagságú hússzeleteket produkálni.


A hagymát apróra vágjuk, 1-2 ek olajon üvegesre pároljuk. A fokhagymát is felaprítjuk, vagy fokhagyma nyomón lepréseljük. A leöblített petrezselymet is összevágjuk. A vízből a kenyérszeleteket kivesszük, és jól ki is csavarjuk, majd összemorzsolva egy nagy tálba tesszük. Ráütünk 2 egész tojást, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a lepirított hagymát, az összevágott fokhagymát, petrezselymet. Alaposan összedolgozzuk a masszát.


Most jöhet a forma. Leválasztó spray-vel vagy olajspray-vel kikezeljük a formát, belehalmozzuk a töltelék felét kb a mélyedésig, jól belenyomkodjuk. Most egy réteg előre fűszerezett csirke hús szelet jön, majd a töltelék másik fele, amit most már kicsit óvatosabban, de tömörítjük, majd az egészet betakarjuk a maradék hússzelettel.


Alufóliával betakarva az egészet 180°C-on 50 percig sütjük. A fóliát levéve még kb 10 percig pirítjuk, majd tányérra fordítva kezdődhet a dekorálás. Én krumpli pürével töltöttem fel a mélyedést, de különböző szószokat vagy mártásokat is használhatunk.


Ha ezt a tölteléket forma nélkül alkalmazzuk, az egész csirkén vagy az egész combon óvatosan elválasztjuk a hústól a bőrét, majd a bőre alá tömködjük a kikevert tölteléket. Egész csirkénél természetesen több sülélési idő szükséges a fólia alatt, kilónként kb. 1 óra, de a fólia utáni pirítás nem lesz több, mint 10 perc.

Jó étvágyat hozzá!
Cicaanya és Max

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez nagyon jópofa, mekkora ötlet.

Tündér írta...

Nagyon ötletes mindig, amit kitaláltok a formához! Tetszik! Gratulálok a helyezéshez!

"saját levében" írta...

Olyan ez a csirke, mintha áthajtott volna rajta egy szekér kereke!

Kata írta...

Hihetetlen jó ez is! nem véletlen, hogy ti is nyertetek a versenyen:)

Chef Viki írta...

Hogy ez mekkora! Fantasztikus!

A másnapos kenyér :-))) Feje fáj? :-)))

Maimoni írta...

Óriási! Én is a másnapos kenyérrel akartam viccelődni:))))
Viki megelőzött!!:))

Max írta...

Bianka, Tündér: köszike, de még van a tarsolyban:-)

Eszeprente: eme eldelelt nem lehet nevetve elemezve, ennem. ezt megettem, teltem rendesen, kerete lesz elemezve

Kata: köszike!

CV, Móni: az volt a másnapos kenyér baja, hogy benyomtuk a víz alá, ettől aztán kiterült:DDD

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin