A szerbek darált húsos étele a csevapcsicsa/cevapcici. Ezt kis hurkáknak formázzák meg, és nagyon lényeges, hogy jól gyúrjuk össze a húst, mert könnyen szétesik sütés közben.
A leggyakrabban használt hús a birka, sertés és marha. Természetesen itt is igaz, hogy a saját ízlésünkre hallgatva készítsük el a keveréket.
Hozzávalók 16 db rúdhoz, 4 személyre:
- 50 dkg darált pulykahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 2 kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk paprikakrém
- szárított rozmaring, zeller zöldje
- olaj, só, bors, petrezselyem zöldje,
A húsokat alaposan összekeverem, a hagymákat belereszelem. Sózom, borsozom, ízesítem a szárított fűszerekkel, a paprikakrémmel és egy kevéske olajjal.
Hideg helyen pihentetem, legalább 2-3 órát, de egy délelőtt vagy egy éjszaka sem rontja el.
Sütés előtt, olajos kézzel kis kolbászkákat formázunk, és kisütjük.
Mint előzőekben írtam, én a serpenyős megoldás híve vagyok, a szafttal átitatott kenyérrel, és egy kis zöld salátával tálalom.
Kiválóan illik hozzá a zakuszka vagy az ájvár, de ehetjük akár majonézzel is.
Jó étvágyat hozzá!
Max
és egy kis reklámfilm, egy aranyos kis segédeszközről:
10 megjegyzés:
Ezt el tudnám képzelni ebédnek. A pjeskavicat pitában szeretem, de a cevapcicit ajvárral és sok sok hagymával - látom saját készítésű az ajvár. Plussz az az átitatott kenyér is jöhetne :)
Szégyenszemre, életemben nem láttam még ilyen cevapcici keszítő kütyüt :) . Nagggyon jó. Engem még úgy tanítottak, hogy egy fóliára ki kell "kinyújtani" a húsmasszát, amolyan téglaformára, majd ujjnyi szeleteket várni és az okat kissé megformázni.
Bocs az elírásért: pljeskavica/várni helyett vágni/ és az okat helyett azokat.
Mindenhol szeretném tudatosítani, hogy a csevapba nem kell hagyma, fokhagyma. Csak hús! És az igazi csevap nem serpenyőben készül, hanem roston. Ezért is készül ez nálunk csak nyáron, tavasszal.
Ami: igen házi a zakuszka is (bár azt úgy kaptuk), és az ájvár is.
Ági: teljesen igazad van, de már az elején megjegyeztem, ez tipikusan megosztó étel, és családonként más recept a favorit. Grillezni pedig nincs mindenkinek lehetősége, ez egy alternatíva, de így én április elején is meg tudom enni. Azt gondolom, szükség van megalkuvásokra, és még mindig jobb, mint a multik, sajátmárkás grill kolbásza.
Ahany haz, annyi szokas - mondja a regi kozmondas. Idealis a roston sutott husi... De a negyedik emeleten lakok, ugyhogy a serpenyos valtozat gyakoribb. Akar telen is...
Edit! Egy jó kis miccs serpenyőben, azért az sem rossz!
Igen sokan vannak akiknek nincs helye, vagy esetleg ideje arra hogy grillezzen, és felizzítani a szenet. Kell kötni kompromisszumokat, de egy jó falatért megéri, szerintem.
Szia Max!
Szerinted sertés- marha darált mixel is elkészíthető?
Üdv.: Hugi
Ági: persze, tudjuk :). Az, hogy még hagymafélék bekerülnek a csevapba, bocsánatos bűn. Speciál én jobban is szeretem így, pedig vajdasági lennék szintén. Akkor szoktam dobni hátast, amikor ezzel a névvel illetik a tojással, áztatott kenyérrel készült agyonfűszerezett húsmasszát, na az már tényleg nem cevap.
A másik, hogy simán megsütöm én is serpenyőben :) . Persze, grill a legjobb, de egész évben szeretjük enni.
Én nem sértődnék meg, ha ezzel kínálgatnának :-))) Sőt. Jönne a kétpofára effektus :-)))
Hugi: szerintem nyugodtan, de lehet hogy egy kis plussz zsiradék kell bele, ha a marha nagyon száraz lenne.
Ami: köszike, örülök hogy nem vagy vaskalapos. Tudni kell megalkudni, a nagyon fontos, hogy a gyermekeink is ismerjék meg az ősök ételeit.
CV: szerintem ha legközelebb jössz, és éheznél, akkor sütünk ilyet.
Megjegyzés küldése