2010. április 7., szerda

Programajánló: Rügyfakadás-Tavaszünnep

12. „Rügyfakadás - Tavaszünnep”
Gyenesdiás – Nagymező 2010. április 17-18.

2010. április 17. (szombati nap) programjai:
¨       800 Gyalogtúra a Zalai Természetjárók emléknapján (több rajthelyről indulva) Gyenesdiási indulás a Nagymezőről, cél: Pad-kő kilátó – szervező: Zalai Természetjáró Szövetség.
¨       830 „Erdőben az iskola” - Ifjúsági GEOCACHING bemutató gyerekek részére, térségi szabadtéri iskolai sportprogram (vendéglátással)
¨       1030  III. Szegedi Honvéd zászlóalj és a Gyenesdiási Huszárbandérium vidám felvonulása a településen (Útvonal: Diási strand – Madách u – Csokonai u –Lőtéri u – Nagymező)
¨       EBÉD (szervező: Gyenesdiás Közösségi Életéért Egyesület)
¨       1430  Növénytani séta a Keszthelyi-hegységbe (A túrán és a fórumon elhangzottak lényegesek lesznek a következő napi Föld Napi vetélkedő kérdéseihez!)
¨      1700 Szabadtéri programok a Nagymezőn (lósimogatás, gyereklovagoltatás – Gyenesdiási Huszárbandérium)

2010. április 18. (vasárnap) programjai:
¨        830 Erdei főzőverseny szabadtűzön (hagyományos térségi ételek kóstolója – régiós meghívás a programra!) – kijelölt tűzrakó helyeknél, regisztráltan (!)
¨       900 Reggeli torna (0-100 éves korig), sorversenyek és kötélhúzás gyerekeknek és felnőtteknek
¨       1030 Íjászbemutató, tűzoltóság bemutatója
¨       1100 Kulturális Egyesületek bemutatói
¨       1200 Dalárda és a Gyenesdiási citerások műsora – közben ebéd
¨       1300  Föld Napi természet- és környezetvédelmi vetélkedő
¨       1330 A Régi Korok Konyhája stand bemutatkozása, főzőverseny és a környezetvédelmi vetélkedő eredményhirdetése, díjátadások
¨       1400   Huszár és 1848-as honvédbemutató csatajelenetekkel
¨       1455   Népzenei blokk (Gyenes Népdal és Néptánc)
¨       1535 „Nagymező bajnoka” kődobó- és „Nagymező bajnoknője” sodrófahajító versenyek – vándorkupáért – nevezés a helyszínen 
¨       1615  Eredményhirdetés és vándorkupa átadása a bajnokoknak
¨       1630  ÉBREDÉS magyar népdalkincsek (Csoóri Sándor és az ifj. Muzsikás együttes, Ökrös Csaba műsora, ezután: Balogh Márton - katonadalok, Vaszlavik László - Horty nóták, Bordán Irén-vers, Juhász család-magyar népdalok, Fődi Tibor-hazafias dalok, Izsák Kata-vokál, ének) – ZENEI EST
¨       1915  Tábortűz-táncház
¨      2200      Kétnapos rendezvényünk zárása.
Egész napos programok:
¨       Balaton Régió Európai Információs bemutatói, térségi és régiós interaktív bemutatók a helyszín több kissátrában
¨       Természetvédelmi egyesületek, szervezetek és az erdészet bemutatói
/a standoknál ismertetők, térképek is kaphatók/
¨       Népművészek, kézművesek bemutatkozásai és vásár
¨      Katasztrófavédelem, Rendőrség, Tűzoltóság bemutatói.
Térségi sportklubok bemutatói

(A programváltozás joga fenntartva)



RÜGYFAKADÁS-TAVASZÜNNEP, rövid áttekintés:

E hagyomány megteremtése az 1999. évtől kezdődött, amikor is az „élő János-forrásért” rendeztük meg első találkozónkat, térségi rendezvényünket. Ekkor egy elfeledett forrás helyreállítása volt a cél, ami a következő évben ünnepélyesen (2000. augusztus 12.) átadásra is került.

2000-ben a rendezvény bevételeit több régi főfás faprés (bálványos regős prés) megmentésére és a térségben való felállítására fordítottuk.
Az itt élő emberek monda- és hitvilágát többek között a „Bálványos regős prés” elemeire faragva és egyes részeinek elnevezésével is megőrizték. Ez a csodálatos prés tölgyfából készült, amit évszázadokon keresztül használtak, s a faanyag ellenállva az idők viharainak, őrizte a titkokat, és szolgálta a magyar embert a nemes nedű készítésében.
Az elmúlt évszázad műszaki fejlődése romlásra juttatta ezeket a préseket. Ma csak az emlékük és egy-egy hírmondó példány található.
Darnay Dornyay Béla hagyatékát kutatva bukkantunk nyomára, s határoztuk el felállítását a hegyközségek bejáratánál. Jelképezve ezzel az ősi tudást és mívességet.
(Ennek ünnepélyes avatására és szüreti felvonulásba kapcsolására 2000. szeptember 16-án került sor.)

2001-ben a tavaszi „Rügyfakadás-tavaszünnep” rendezvényünk alkalmával összejött bevételeinkből már ősszel kezdetét vette a Nagymező déli oldalának rendbetétele (bozótirtás, tereptisztogatás, vad szalonnasütők megszüntetése, szemétszedés, homokozó és játékok visszaállítása, térplasztika és információs tábla helyének kijelölése).
Felkért fafaragók faragták ki azokat a padokat és asztalokat, melyek több térségi helyszínen lettek felállítva (a Nagymezőnél, a körforgalomnál a bálványos regős prés mellett, valamint két Keszthelyi-hegységi helyszínen).

2002-ben a rendezvény bevételeit egy hagyományos falusi jégverem rekonstrukciójára szántuk.
Falvainkban nem is oly régen aktív halászattal, valamint szőlő- és gyümölcstermeléssel foglalkozó emberek laktak, és mint hegyközségek élték mindennapjaikat.
Ez a fantasztikus dolog a múlt században még mindennapos használatban volt még Gyenesdiáson is. A sárból (agyag) és nád vagy zsuppfedeles tetőből készült jégveremben télen-nyáron 0  C0 alatt volt a hőmérséklet, mely a húsok és tejféleségek hűtésére szolgált, egyfajta közös hűtőszekrényként működve a falvakban. A halászok is itt jegelték – hűtötték le a zsákmányt jó fogások után.
A gyenesdiási Horgászegyesülettel karöltve alakult ki az elképzelés, hogy a Balaton-partján először, egy ilyen rekonstrukciót létre kellene hozni Gyenesdiáson, mintegy emléket állítva a múltnak, mely szimbolizálná és bemutatná a jelenben a régi jól bevált vermet működésében.

Emlék és nevezetesség is lenne ez egyben, mely nemcsak kultúrtörténeti jellegű, hanem turisztikai kínálatként is szerepelhetne a továbbiakban.

2003-ban a rendezvény bevételeit a Keszthelyi-hegységbeli Csider völgy természeti és kulturális értékeinek megmentésére szánta egyesületünk, itt több jeltábla került kihelyezésre.
2004-ben a tavaszünnepünk célja a Csider völgyben található helytörténeti nevezetesség az un. „Hatlábú pajta” rekonstrukciója volt, a Pajta völgy bejáratánál. (Ennek avatására ünnepélyes keretek között 2005. év tavaszán került sor.)

2005-ben a Tavaszünnep bevételét első ízben a Keszthelyi-hegységi túrautak helyreállítására szántuk, melyet 2006. évben folytattunk, és több információs tábla került kihelyezésre hegylábi területeken.

2007-2009. Elindult a Zalai Balaton-parti mandulafák pótlása: Keszthelytől egészen Balatongyörökig.

Ezt a munkát szeretnénk az idei évben is folytatni a bevételekből.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin