2010. április 26., hétfő

Lépésről-lépésre: leveles tészta 1.

Hasznos dolog, ha találkozunk személyesen is az Olvasóinkkal. Jókat beszélgethetünk, és fény derülhet a hiányosságokra is. Arra például, hogy ami nekem egyértelmű, az egy kezdőnek lehet hogy kínai.

Beszélgettünk egy baráti társaságban, ahol a Barátom férje (mellesleg a Barátom is gasztroblogger), aki néha meglepi a kedvesét egy-egy étellel, amit tőlem les el, felvetett egy problémát.
Vagyis azt mesélte el, hogy is járt az egyik receptemmel. A leírás szerint a hagymát üvegesre párolom. OK, az jó hogy részletes a recept, meg van sok-sok fázis fotó, de mit jelent az hogy "üvegesre" párolom, vagy miért szódabikarbóna és nem sütőpor, és ezt vagy azt is mikor....
Elgondolkoztatott a dolog, és teljesen egyet kellett értenem a problémával.
Így új fejezetet nyitok a Max konyhájában. Ez lesz a "lépésről-lépésre" sorozat. Rendhagyóan fogom csinálni, mert nem sorban megyek, hanem az éppen aktuális ételkészítésnél fogom leírni az apró trükköket, gondolatokat és tapasztalatokat.

Nem lesz kezdő, vagy alap kategória, hanem csak ez a jelzés a címben.

Lépésről-lépésre:

Legyen mindjárt az első a leveles tészta. Könnyű vele dolgozni, gyorsan készíthetünk szemet és gyomrot is gyönyörködtető fogást. És mindjárt itt is vannak a kényes pontok.

Mitől lesz a tészta légiesen könnyű, szép réteges?



A trükk abban rejlik, hogy nagyon vékonyra kell nyújtani. Erre szokták írni a receptekben, hogy nyújtsuk késfok vastagságra.


Késfokának a hátsó oldalát hívjuk, és ilyen vastagságot kell nyújtanunk. Természetesen ez a vastagság is relatív, hiszen minden kés különböző vastagságú. Próbáljunk tehát egy ideális vastagságot kidolgozni.


Fontos dolog még, hogy mindig hideg tésztával és alaposan lisztezett felületen dolgozzunk. Ha nem lisztezünk alá, akkor leragad a tészta. A felesleges lisztet egy ecsettel eltávolíthatjuk, mielőtt pl. összeragasztanánk.


Ha betöltöttük, vagy megformáztuk, és még nem sütjük, akkor tegyük hideg helyre, és mindig előmelegített sütőben süssük. A hőfok legyen 170-200 C körül, de ez sokban függ a sütött mennyiségtől, a sütő típusától, a tészta hőfokától, és töltelék mennyiségétől is.


Még egy apró trükk: ne erőltessük a tészta kiolvadását. Ha a mélyhűtött tésztát akarjuk elkészíteni, azt vegyük ki a fagyasztóból, és tegyük a hűtő sima részébe, és ott hagyjuk kiengedni. Ez 4-5 óra alatt megtörténik, ha sürgősebben kell a tészta, vegyünk inkább előhűtött verziót. Ma már szinte minden hiper-multi forgalmaz, előre nyújtott, sütőpapírra tekert verziót.

Sok sikert!

Max

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Itt az otthon készitett leveles tésztáról van szó vagy a készen kaphatóról?Mert ha az otthon készitettről, akkor azzal több a munka, én arra is kiváncsi lennék, mert előre készitettet nem szoktam venni.
Üdv Reni

Max írta...

Szia Reni! Ez az előre elkészített Tésztáról szólt, mivel házilag készíteni macerás és kicsit bonyolult előállítani. De az egyszerűbb kivitel itt található:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2010/02/elesztos-hajtott-leveles-teszta.html

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin