2010. április 17., szombat

Egyből többfélét: darált hús 2. Csevapcsicsa/Cevapcici

A szerbek darált húsos étele a csevapcsicsa/cevapcici. Ezt kis hurkáknak formázzák meg, és nagyon lényeges, hogy jól gyúrjuk össze a húst, mert könnyen szétesik sütés közben.
A leggyakrabban használt hús a birka, sertés és marha. Természetesen itt is igaz, hogy a saját ízlésünkre hallgatva készítsük el a keveréket.



Hozzávalók 16 db rúdhoz, 4 személyre:

- 50 dkg darált pulykahús
- 25 dkg darált sertéshús
- 2 kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk paprikakrém
- szárított rozmaring, zeller zöldje
- olaj, só, bors, petrezselyem zöldje,



A húsokat alaposan összekeverem, a hagymákat belereszelem. Sózom, borsozom, ízesítem a szárított fűszerekkel, a paprikakrémmel és egy kevéske olajjal.


Hideg helyen pihentetem, legalább 2-3 órát, de egy délelőtt vagy egy éjszaka sem rontja el.


Sütés előtt, olajos kézzel kis kolbászkákat formázunk, és kisütjük.


Mint előzőekben írtam, én a serpenyős megoldás híve vagyok, a szafttal átitatott kenyérrel, és egy kis zöld salátával tálalom.


Kiválóan illik hozzá a zakuszka vagy az ájvár, de ehetjük akár majonézzel is.

Jó étvágyat hozzá!

Max

és egy kis reklámfilm, egy aranyos kis segédeszközről:

10 megjegyzés:

Ami írta...

Ezt el tudnám képzelni ebédnek. A pjeskavicat pitában szeretem, de a cevapcicit ajvárral és sok sok hagymával - látom saját készítésű az ajvár. Plussz az az átitatott kenyér is jöhetne :)
Szégyenszemre, életemben nem láttam még ilyen cevapcici keszítő kütyüt :) . Nagggyon jó. Engem még úgy tanítottak, hogy egy fóliára ki kell "kinyújtani" a húsmasszát, amolyan téglaformára, majd ujjnyi szeleteket várni és az okat kissé megformázni.

Ami írta...

Bocs az elírásért: pljeskavica/várni helyett vágni/ és az okat helyett azokat.

Ági, aki főz írta...

Mindenhol szeretném tudatosítani, hogy a csevapba nem kell hagyma, fokhagyma. Csak hús! És az igazi csevap nem serpenyőben készül, hanem roston. Ezért is készül ez nálunk csak nyáron, tavasszal.

Max írta...

Ami: igen házi a zakuszka is (bár azt úgy kaptuk), és az ájvár is.

Ági: teljesen igazad van, de már az elején megjegyeztem, ez tipikusan megosztó étel, és családonként más recept a favorit. Grillezni pedig nincs mindenkinek lehetősége, ez egy alternatíva, de így én április elején is meg tudom enni. Azt gondolom, szükség van megalkuvásokra, és még mindig jobb, mint a multik, sajátmárkás grill kolbásza.

Edit (Esc) írta...

Ahany haz, annyi szokas - mondja a regi kozmondas. Idealis a roston sutott husi... De a negyedik emeleten lakok, ugyhogy a serpenyos valtozat gyakoribb. Akar telen is...

Max írta...

Edit! Egy jó kis miccs serpenyőben, azért az sem rossz!
Igen sokan vannak akiknek nincs helye, vagy esetleg ideje arra hogy grillezzen, és felizzítani a szenet. Kell kötni kompromisszumokat, de egy jó falatért megéri, szerintem.

Hugi írta...

Szia Max!
Szerinted sertés- marha darált mixel is elkészíthető?
Üdv.: Hugi

Ami írta...

Ági: persze, tudjuk :). Az, hogy még hagymafélék bekerülnek a csevapba, bocsánatos bűn. Speciál én jobban is szeretem így, pedig vajdasági lennék szintén. Akkor szoktam dobni hátast, amikor ezzel a névvel illetik a tojással, áztatott kenyérrel készült agyonfűszerezett húsmasszát, na az már tényleg nem cevap.
A másik, hogy simán megsütöm én is serpenyőben :) . Persze, grill a legjobb, de egész évben szeretjük enni.

Chef Viki írta...

Én nem sértődnék meg, ha ezzel kínálgatnának :-))) Sőt. Jönne a kétpofára effektus :-)))

Max írta...

Hugi: szerintem nyugodtan, de lehet hogy egy kis plussz zsiradék kell bele, ha a marha nagyon száraz lenne.

Ami: köszike, örülök hogy nem vagy vaskalapos. Tudni kell megalkudni, a nagyon fontos, hogy a gyermekeink is ismerjék meg az ősök ételeit.

CV: szerintem ha legközelebb jössz, és éheznél, akkor sütünk ilyet.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin