2010. április 12., hétfő

Rozé borhab torta, Zila formában

 A Borász Barátom szülinapjára megálmodott torta. Sokat gondolkoztam, tervezgettem. Aztán amikor a Zila teszt eredményhirdetése volt, sikerült pár szót váltanom Szabó Tiborral.
Tibor mester cukrász, a Zila kávéház cukrászcsapatának egyik kiemelkedő alakja. Vele egyeztettem le a terveket, és segítségével született az alábbi recept is. Tibor, nagyon köszönöm a segítséget!!!

Gyümölcsös rozé krém, keserű csokoládés talpon, a tölteléke erdei gyümölcs szósz.



Ez a desszert nem egy zselatinnal és fixálókkal agyonkötött gumi torta, (van benne, de csak csínjával) hanem egy rezgős habkrém, ami egy kicsit talán lágy lett, kanállal kellett fogyasztani, de így nincs mű érzésünk.

Az első verziót elkészítettem, és el is fogyasztottuk, de akkor nem sikerült megörökíteni, ezért lett újra készítve. Természetesen elkészíthető sima tortaformában is, vagy csak egyszerűen pohárkrémnek.

Hozzávalók, a 12 szeletes formához:

- talp:

- 4 tojás sárgája
- 3 fehérje
- 4 dkg keserű kakaópor
- 4 dkg cukor
- 3 dkg liszt
- 1 ek növényi olaj (lehetőleg semleges ízű, pl.: napraforgó, repce)

- krém:

- 7 dl félédes, jó minőségű rozé bor
- 1 tk fűszerkeverék (gyömbér, szegfűszeg, fahéj)
- 3 tojás sárgája
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 20 dkg cukor
- 6 db zselatinlap
- cukrozott narancshéj, ételszínezék
- 5 dl habtejszín
- porcukor, habfixáló (keményítő)

- töltelék:

- erdei gyümölcs öntet

Krém készítése:

A borból egy deciliternyit félre teszek, a többit a fűszerekkel, egy picike sóval és a cukrozott narancshéjjal (ez el is hagyható), felforralom és összefőzöm. Pár percet gyöngyöztetem kis lángon, majd félre teszem.
A tojás sárgákat a pudingporral, a maradék borral, és ha szeretném egy kicsit színezni, akkor az ételszínezékkel (a rozé bor halvány színét elveszi a tojás, és a pudingpor) kikeverem csomómentesre. A zselatin lapokat beáztatom. A meleg fűszeres bort lassan csorgatva keverem, majd a kis lángon felfőzöm. Hozzáadom a lecsepegtetett zselatin lapokat, és összedolgozom, majd hagyom hűlni, de időnként átkeverem.



A talphoz a tojásfehérjéket a csipet sóval felverem habbá. A sárgáját kikeverem a cukorral és az olajjal. A lisztet átszitálom, hozzáadom a kakaóport, és ezt is beledolgozom a cukros alapba. A felvert habbal lazítom, és egy kerek segédformában (ez most egy pizza forma volt, amit kibéleltem sütőpapírral), előmelegített sütőben, 240 C-on, megsütöttem (kb. 12-15 perc).
A megsült lapot egy rácsra fordítom, és hagyom kihűlni.


A hideg habtejszínt egy kevés porcukorral elkevert habfixálóval kemény habbá verem, és ezt a boros krémbe keverem.

A formát kifújom a leválasztóval, majd a krémet szépen beletöltöm, de közben néha az asztalhoz ütögetem, hogy kitöltse mindenhol egyenletesen. Hideg helyre teszem, hogy megkössön a krém, és kb. fél óra után a tetejére teszem a talpat, és hagyom pihenni legalább 4-5 órát, de egy egész éjszaka a tökéletes.



A megkötött tortát egy tálaló tálra fordítom, óvatosan leválasztom a formát és a keretet. 

Az erdei gyümölcs öntethez fél kg mirelit erdei gyümölcs keveréket kevés vízzel felfőzzük, adunk hozzá egy kevés vanília kivonatot, majd egy kevés keményítővel besűrítjük.


A szeleteket az öntettel betöltöm, és tejszínhabbal, csoki öntettel tálalom.

Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

Garffyka írta...

Finom volt ám, nagyon-nagyon finom!

Chef Viki írta...

Hadd el, csukott szemmel is kétpofára...

:-)))

Edit (Esc) írta...

Iszonyuan finom! BB ezt lassan kostolgatta, teljesen meghatodva... :D

Szemi írta...

Hú, ez nagyon jól néz ki! Milyen könnyű, finom desszert lehetett! Szívesen megkóstolnám!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin