2010. április 16., péntek

A hét témája: mindennapi ételeink

Etus mesél a munkájáról: 

Napi munkám során nem csak beteg emberek problémáival és helytelen táplálkozási szokásaival találkozom, hanem ételkészítési-és konyhatechnológiára vonatkozó alapvető hiányosságokkal is!

Rohanó, stresszekkel teli világunkban nem divat a konyhai foglalatosság, fogyasztói társadalmunk és a reklámok sokakat csábítanak a félkész és készételek, az iparilag erősen feldolgozott élelmiszerek kizárólagos, vagy túlzott mértékű használatára, hangoztatván azt, hogy ezzel mennyi időt megspórolunk.
Igen, az élelmiszeripar kényelmi termékeinek használatával valóban kényelmesebbé varázsolhatóak a napjaink, mégsem hiszem, hogy a konyhai alapismereteket teljesen száműznünk kéne a tudáspalettánkról!

Nem tudom elfelejteni annak a közel 30 éves fiatalasszonynak a kétségbeesését, akinek egy étrendi tanácsadás alkalmával egészségügyi problémája miatt többek között azt javasoltam, hogy hagyja el a leveskockák, levesporok használatát egy ideig. Rémülten kérdezte tőlem, hogy ha ő ezeket nem használhatja, akkor hogyan fog a férjének finom húslevest készíteni?!
Fogalma sem volt arról, hogy a húsleves alapvetően nem leveskockából készül… és ez csak egy kiragadott példa! Nagyon sokan nem ismerik az egyszerű, „házilag” előállítható ételek elkészítési módját, nem tudják, mi a rántás és a habarás, vagy a főzés és a párolás közötti különbség. Sokan zavarba jönnek, ha a konyhai eszközök használatáról esik szó, mert tudják ugyan, hogy mi a szita, a kukta vagy a cserépedény, de még soha nem használták!



Ezekről beszélgetnünk kéne...kérdezzetek, illetve osszátok meg velem hasonló tapasztalataitokat!



Etustól, Jancsibától és akár tőlem is itt kérdezhetsz:

Receptbazár fóruma (regisztráció szükséges!)

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hajrá Kepapi, hajráááááááááá!!!

Kellenek ezek a fórumok!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin