2010. április 22., csütörtök

Egyből többfélét: darált hús 4. a hamburger(ek)

Következzék a nagy kedvenc, a hamburger.
De mit is jelent a hamburger név?

A hamburger szó a német Hamburg városából ered és egyszerűen „hamburgit” (vö. párizsi) jelent. Az Egyesült Államokban a darált húsból készített pogácsákat hamburger steak-nek nevezték (erre az első utalás egy 1891-ből származó amerikai szakácskönyvben található) és ennek két szelet kenyér, vagy egy félbevágott zsemlébe illesztett változatát hívták hamburger sandwich-nek. A 20. század közepére mindkét elnevezés „hamburger”-re vagy egyszerűen „burger”-re rövidült. A „burger” változat később általánosabb jelentést nyert és már nem kizárólag marhahús-pogácsával készített szendvicsekre használják, például a fish burger, turkey burger, veggie burger halas, pulykahúsból készült, ill. vegetáriánus szendvicset jelent.
A burger változat, előfodul cégnevekben (például Burger King) és szóösszetételekben is (például Cheeseburger, utalással a sajtra).

Wikipédia



És akkor az álatalam kedvelt két verzió:

Hamburger by max:

hozzávalók 12 db kb. 8 dkg-os pogácsához ( a normál bucihoz megfelelő méretű lesz a pogácsa ):

1/2 fej vöröshagyma, ez egy kis olajon megdinsztelve, 70 dkg apróra darált marhahús ( lehet nyak, lábszár, comb..stb, az a lényeg hogy sovány hús legyen ), 2 db közepes savanykás alma apróra reszelve, 1 tk vaj.

A készítés napján, délelőtt ( vagy előtte este ) a hozzávalókat összedolgozom, ( a késes aprító gépben megjárattam ) és beteszem a hűtőbe érni. Délután a sütés előtt 1 órával kiadagolom, és kiformázom, lefóliázott tálcán visszateszem a hűtőbe.
Sütéshez egy teflonos serpenyőben egy kis olajat, kb 1 teáskanálnyit hevítek és azon szépen megsütjük a pogácsákat. Mindig tegyünk alá kevéske olajat, mert elég sovány a husi, nehogy leégjen. Forgassuk nyugodtan, süljön át szépen.



Pulyka burger by Max:


Alap: 1 kg darált pulyka hús ( combfilé ), 1 szép savanykás alma, 1/2 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 tk metélőhagyma ( szárított ), só, bors.



Az almát meghámozom, a hagymával és a fokhagymával meg a vajjal egy aprítógéppel összevágom, beledolgozom a húsba, és fűszerezem. Lefóliázva hűtőbe teszem 2 órára ( lehet több is ).
Megformázom a pogácsákat, az össz súly lett 1,2 kg, abból csináltam 8 szép szeletet. Frissentartó fóliával elválasztom és letakarom, és vissza teszem a hidegre.
Olajozott teflon serpenyőben közepesnél egy kicsit gyengébb tűzön szépen átsütöm.



Érdemes kipróbálni a házilag készített változatot, az íze az magáért beszél, a bekerülési költségekről nem is beszélek.

Jó étvágyat hozzá!

Max

5 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Ez nagyon tetszik! Foleg, hogy pulyka hus van benne. Lopom a receptet es futok vele.

Chef Viki írta...

Én meg marhásat kérek szépen :-) És akkor a fotómodellek már gazdára is találtak :-DD

Horasz írta...

Sovany húsból hamburger? Max koma, nem beszélj félre....ha mindeképpen soványhús, akkor legalább egy kis marhafaggyút darálj mellé, hogy íze legyen. Attól lesz szaftos, igazán jó hús ízű...

Max írta...

Esc! Ne lopd, oda adom jó szívvel:-)

CV: ezt is listázzuk, és majd a közös hét(hónap) alatt elkészítjük!

Horasz: nálunk ez a verzió megy, plusz zsiradékot nem adunk hozzá, így is zamatos.

Unknown írta...

Tegnap próbáltam ki a hamburger buci receptet. A legjobb!!! Próbáljátok ki!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin