2010. május 29., szombat

Coca-cola muffin

Coca-cola muffin
Első hallásra és ízlelésre mindenki a Cola ízét keresi. Igazából itt az üdítő ital szénsav tartalmát használjuk térfogatnövelőnek, ezzel könnyítve a tésztát. A másik problémát a tejszín és Cola ízének összepárosítása okoz. Ez sokaknak okoz egy kis visszatartó erőt, a recept kipróbálásában. Tapasztalatból mondom, ez a két ellentétesnek tűnő alapanyag nem érződik a kész tésztában. Kapunk viszont egy könnyű, de nem száraz, dominánsan csokis ízű süteményt. Elkészítése, mint ahogy a muffinoknál megszoktuk, könnyű, így a gyerekeket is be tudjuk vonni a készítésben.



Hozzávalók:
- 220 gr liszt
- 30 g kakaó
- 150 g cukor
- 1 cs. sütőpor
- 2 tojás
- 50 g olaj
- 50 g folyékony tejszín
- Coca Cola 125 gr (de lehet light, zéró vagy az általunk kedvelt márka)
- 25 g csokoládé gyöngyöt
Máz:
- 100g porcukor
- 1 evőkanál kakaó por
- 2-3 evőkanál Cola





Keverjük ki a tojást a cukorral habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá az olajat, folyékony tejszínt és kólát a végén. Jól dolgozzuk össze.
Szitáljuk össze, a lisztet, a sütőport és a kakaót, és adjuk hozzá a folyékony tojásos-cukros -tejszínt. Keverjük össze, de nem sokáig.



Vajazzuk és lisztezzük ki a muffin formákat, vagy tegyünk bele muffin papírokat. Kanalazzuk bele a tésztát, szórjuk meg a csokoládé forgáccsal, tegyük 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percre.




A mázhoz keverjük ki egy kevés Colával, addig míg a cukor elolvad, majd adjuk hozzá a kakaót és a maradék Colát is. Ezzel vonjuk be, és hagyjuk egy megdermedni. Érdemes a mázat, eredeti, gyári porcukorral készíteni, mert abban van annyi keményítő, amitől meg fog kötni. Ha házilag készítünk porcukrot, a daráláskor tegyünk hozzá egy csapott mokkáskanál (kukorica) keményítőt, így be fog sűrűsödni a mázunk.







Inspiráció innen, köszönjük!



Jó étvágyat hozzá!


Max

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Én is egyből a Cola ízére gondoltam. De izgalmasan hangzik :)

Max írta...

Bianka: próbáld ki!

Mici: az utóbbi idők legjobb tésztája lett állagra. És szép szabályosra sült, egyenletesen jött fel.

Garffyka írta...

Na, most hogy megvan hozzá a Max-garancia :) én is ki fogom próbálni :)

Max írta...

Ez jó!! Max-garancia:-))

Chef Viki írta...

Nagy királyság :-) Ide vele! Az én hasamban mindig van hely desszert számára :-DDD

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin