2010. december 13., hétfő

Citrom lekvár simán és narancsos-gyömbéresen (gasztro ajándék)

Ne a megszokott kemény lekvárra gondoljunk, inkább egy pikáns szószt, mártást képzeljünk el.Adhatjuk pancake-hoz (ampal), mártásokhoz de finom csak úgy kanalazgatva is.
Két félét készítettem, simát és gyömbéres-narancsost. Régi receptünk ez már, Angliából kaptuk. Nincs benne semmi más, csak citrom, cukor (édesítő) és a citrom (főző)leve.

Pár szó a citromról: mindenképpen kezeletlen héjú gyümölcsöt keressünk, és lehetőleg bio vagy organikus termesztésűt.


Hozzávalók, 7 db, 250 ml-es üveghez:

- 1,2 kg citrom
- 45-50 dkg cukor
- pár csepp vanília kivonat vagy vaníliás cukor

a gyömbéreshez:

- 3-4 ek narancs szirupos gyömbér


Mossuk meg a citromot alaposan és lobogó, forró vízbe dobjuk, és főzzük 20 percet. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel. újra vizet forralunk, és felfőzzük 20 percet, majd újra öblítés. Háromszor kell ezt megcsinálni, ettől megy el a kesernyés íze. A harmadik vizet ne öntsük ki, tegyük félre. A citromot feldarabolni, átpasszírozni, és a pürét lemérni. Ez kb. 45-50 dkg lesz, ehhez ugyanannyi cukrot és dupla mennyiség levet teszünk. Tehát 45 dkg citrom és cukor, ehhez 0,9 kg/liter lé megy (egyszerűbb ha úgy mérjük, mindjárt a mérlegen a lé súlyát). Ezt a keveréket 15 percig főzzük, utána üvegbe töltjük, és melegen fejre fordítjuk 15 percre. Utána vissza a talpára, és hagyjuk kihűlni.



Gyömbéres verzió:
Az első négy üveget megtöltöttem simával, és utána tettem a lábosba a gyömbért, és még pár percet úgy is forraltam, majd mertem az üvegekbe.

 A cukor egy része lehet méz is, és nagyon finom, ha a lé egy része, (kb. 2 dl) narancslé. Ízesíthetjük még: rózsaborssal, citromos/narancsos cukorral vagy tőzeg áfonyával. Ízléses üvegbe csomagolva, csodás gasztro ajándékot készíthetünk.

Max

6 megjegyzés:

4Gyerek írta...

csorog a nyálam.
múltkoriban Maimoninál szépen ki lett tárgyalva, hogy inkább felejtsük el a citrom héját ha nem találunk biot vagy kezeletlent.
tehát én most szépen megmaradok a monitor nyalogatásánál. :D

Max írta...

Sokaknak van már saját citrom fája, vagy hozzáférnek eredeti, mondjuk olasz citromhoz. Ez most kezeletlen, olasz citrom volt, de pl. az Isparban akciós a kezeletlen bio citrom.

Bianka írta...

Micsoda ötleteid vannak

Edit (Esc) írta...

Azt hiszem nalam is marad a monitornyalogatas. Meg nem lattam nalunk bio citromot. De lehet, hogy nem kerestem eleget.

Névtelen írta...

Szia Max!
Mivel kaptam citromot, kezeletlent a InterSparban (köszönet az forrásért) most állok neki a lekvárodnak.
Elég könnyűnek tűnik, így bele merek vágni.
Csak a sikerről fogok beszámolni:))

Akika

Max írta...

Kriszta! Milyen lett a végeredmény? Közben válaszolok a másik kérdésedre is, ausztriával kapcsolatban. Még az ünnepek előtt, novemberben kimegyünk vásárolni, aztán legközelebb tavasszal.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin