2010. december 1., szerda

Narancsos-mogyorós keksz

A mustos keksz jogutódja, átdolgozva narancslére. Többen panaszkodtak, hogy nem tudtak mustot beszerezni, narancslé azért talán mindig van. Rusztikus keksz, tele minden jóval. Tetszés szerint ízesíthetjük, változtathatjuk az összetevőket, és adhatunk hozzá a kedvenc ízeinkből. Ha van lehetőségünk, inkább egy nappal előbb készítsük el a tésztát, és a hűtőben hagyjuk összeérni.


Hozzávalók:

1,25 dl narancslé (lehetőleg frissen facsart, vagy 100%-os, de csökkentett cukor tartalmú)
6 dkg barna cukor
8 dkg (virág) méz
1,25 dl szőlőmag olaj
10 dkg Graham liszt
15 dkg sima liszt
20 dkg rozsliszt
pár csepp vanília kivonat vagy 1 cs vaníliás cukor
1 kk szódabikarbóna
1-1  tk mézes és almás fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg és gyömbér)
2-3  cl konyak
1-1 ek darált mandula és mogyoró (liszt finomságúra őrölve)


Összegyúrom az alapanyagokat egy rugalmas gombóccá, és hideg helyen pihentetem egy-két órácskát, vagy akár egy egész éjszakát. Négy részre osztom és kinyújtom. Tetszőleges formára szaggatom és előmelegített sütőben, 185 c°-on, 8-12 perc alatt, szép pirosra sütöm.

Magas rost és vitamin, természetes cukor tartalma miatt felesleges bevonni, de ha szeretnénk, egy kis csokoládéval díszíthetjük.


Csomagolhatjuk kis celofán tasakokba, így pompás gasztro-ajándék is lehet. Ha otthoni fogyasztásra szánjuk, tegyük jól záródó (fém) kekszes dobozba.

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Finom lehet, szeretjük a kekszeket

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin