2010. december 18., szombat

Fülecskék avagy a Korvapuusti

Mikor a Mézes Mikulás könyv receptjeit készítettük a K.É.S.-re, a Miele bemutató termében dolgoztunk. A végén kaptunk egy kis ajándék csomagocskát, amiben egy Miele szakácskönyv volt, telis-tele nemzetközi receptekkel. Elkezdtem olvasgatni, és persze a kelt tésztás fejezettel kezdtem. Ott találtam a Fülecske /Korvapuusti/ receptjét, egy rövidke formázási leírással. Rákerestem, és találtam is róla képet, és azonnal tudtam, mi már találkoztunk. ugyan nem tudtam a becsületes nevét, de a formájára, és fahéjas ízére emlékszem. Neki is láttam az elkészítésnek, egy kis csavarral, mert a fahéj helyett, egy saját készítésű, mézes fűszerkeveréket használtam. Fázis fotó most nem készült, viszont nagyon jó készítési útmutatót találtam.


Hozzávalók, kb. 40 db-hoz:

- 6 dkg puha vaj
- 5 dkg (citromos) cukor
- 1 dkg só
- 1 dkg (szőlőmag) olaj
- 30 dkg langyos tej (igen, dkg-ban adtam meg)
- 2 tojás sárgája
- 15 dkg rétes liszt
- 45 dkg sima liszt
- 2 dkg friss élesztő

Töltelék:

- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg (narancsos) cukor
- 1 tk mézes fűszer keverék

A kenéséhez: egy tojás sárgája


Puha, lágy tésztát dagasztunk, és kelesztjük 25-30 percet. Lisztezett nyújtó lapon kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagra. Közben melegítsük elő a sütőt, 170-180 C-ra.
A kinyújtott tésztát kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fűszer és cukor keverékével. Vágjuk ketté hosszában a lapot, és mindkettőt tekerjük fel szorosan henger alakra.


A hengert vágjuk fel a képen látható módon egy éles késsel. Az így kapott trapézok, felső, keskenyebb (úgy fordítsuk, hogy mindegyiknek a széles fele legyen alul) részét egy pálcikával, vagy az ujjunk hegyével nyomjuk le, úgy hogy a tekercs forduljon ki. Ezzel a mozdulattal kapja meg a formáját, a fülecskét.


Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojással, és süssük szép aranyszínűre. Rácson hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

30 dkg langyos tej???

Bianka írta...

Nagyon gusztusos és finom

Max írta...

Köszönöm!

Marlen: igen, a folyadékot súlyban adtam meg, de ha visszanézed a receptjeimet, jó ideje így adom meg. Könnyebb mérni, és nem kell külön mércét használni, mehet a mérlegen.

Chef Viki írta...

Ezt is becetliztem ;-)

Ugye, milyen frankó receptek vannak benne? Főleg a sütemények fogtak meg!

Szupi füleid lettek :-)))

Névtelen írta...

megnézem, köszönöm:)

Névtelen írta...

Szépek lettek! :) Viszont az igazi finn korvapuusti tésztájában frissen őrölt kardamom is van (ekkora adag tésztához bő fél evőkanálnyi), attól lesz igazán finom ;) Én a hozzávalókat más arányban ismerem, de szerencsére a konyha experimentális vegyiüzem :)

Max írta...

Valóban, az eredeti tésztában van kardamóm. De ez egy átirat, ami szerintem így is finom volt, még ha az alkatrészek aránya sem stimmel. A dolog lényege, elkészült egy ízletes, finom sütemény, amit akár a sarki kisboltból megvásárolt anyagokból elkészíthetünk.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin