2010. december 7., kedd

Diós-mogyorós tekercs és Habos-mákos lepény

Egy tészta, két sütemény. Lehet diós vagy mákos, hasonló a kivitel és a recept is, de mégis más. Nincs jobb mint a régi, családi receptekből készített, házias sütemény. Nehéz volt választani, melyik töltelék legyen. Mindkettő lett, annyiban módosult, hogy a mákosból nem roló készült, hanem egy lepény.
A tészta egyben készült mindkettőhöz, és amikor nyújtottam, akkor vettem ketté.


Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 12 dkg puha vaj
- 1 ek porcukor
- 4 tojás sárgája
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1,5 dkg élesztő
- 1-1,5 dl tej
- 1 tk porcukor


Töltelékhez:

mogyorós-diós:

- 5-5 dkg darált dió és mogyoró
- 10 dkg porcukor
- 1 tk vaníliás cukor
- 2 db tojás fehérje
- 3-4 ek (savanykás) lekvár (én sárgabarack lekvárral kentem)

Habos-mákos:

- 10 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 1/2 dl tej
- 2 db tojásfehérje
- 3-4 ek lekvár



Az élesztőt a teáskanálnyi cukorral és egy kis langyos tejjel felfuttattam. Közben a lisztet átszitáltam a cukorral és a szódabikarbónával. A vajat, a tojás sárgákat és a lisztet egy kis tejjel összedolgozom, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Összedolgozom, és lágy rugalmas tésztát gyúrok belőle, nem biztos hogy kell az összes tej, inkább lassan adagoljuk. Pár percet pihentetem a tésztát, közben elkészítem a töltelékeket.


Mákos töltelék: a mákot a cukorral és a tejjel felfőzöm, és kihűtöttem. Miután egy kicsit hűlt, hozzáadtam a reszelt citrom héjat, és a kemény habbá vert fehérjét.

Diós-mogyorós töltelék: a tojás fehérjét kemény habbá verem, és ebbe forgatom bele a diót, a mogyorót és a cukrot.
A sütőt előmelegítem 170 C-ra.
A tésztát átgyúrom, majd ketté veszem. Először a rolnit csinálom meg. A tésztát elfelezem, majd hosszú téglalap alakúra kinyújtom. Megkenem a lekvárral, és a két hosszanti oldalát szépen feltekerem egy kicsit, úgy hogy a közepén maradjon egy 10-12 cm-es sáv. A csíkot átteszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A lekváros sávba bele igazítom a diós-mogyorós hab felét, és elsimítom. Ugyanígy elkészítem a másik tésztát is a diós-mogyorós hab maradékával. Az előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütöm.

Amíg sül, elkészítem a mákos verziót. Egy másik tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztát kinyújtom egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi, és belehelyezem. A kilógó széleket ügyesen feltekerem, és a pitét megkenem lekvárral, és belesimítom a mákos habot. Az így elkészített pitét is kisütöm.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finomak lehetnek

Ottis írta...

Jó kis házi sütemények, ezek mindig a legfinomabbak!

Max írta...

Köszönöm szépen!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin