2010. december 31., péntek

BUÉK 2011!

Szilveszter és BUÉK 2011!
Elmúlt ismét egy év, eseményekkel, vidám és szomorú dolgokkal tele. Itt az ideje a számvetésnek, de megint oda jutottam, miért kellene egy köszöntőnek statisztikai adatokkal tele lennie? Nem kell, legyen inkább egy kis összefoglaló, és vidám köszöntő az elmúló és az érkező újévnek.



Mi is az a szilveszter?

A polgári év kezdőnapja. A pogány Rómában az évkezdetet Janus tiszteletére tartották, kicsapongással ünnepelték. Az emberek jókívánságokat mondtak, ajándékokat adtak egymásnak. A január eleji évkezdet a Gergely-féle naptárreform (1582) óta vált általánossá.
Számos népszokás, hiedelem kapcsolódik ehhez a naphoz!
  1. Általánosan elfogadott hiedelem, hogy Újév napján tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele együtt jövő évi szerencsénket is.
  2. Tilos mosni, de főleg teregetni (a kiterítésre, vagyis halálozásokra utal), és nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan.
  3. Január elsején nem mindegy, hogy kit engedünk először a lakásba: a férfiak szerencsét hoznak, a nők épp ellenkezőleg.
  4. Azt is jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk először újév napján, mert jó eséllyel gyakran tesszük majd ugyanezt egész évben.
  5. A szokások közül egyik legismertebb az ólomöntés volt, amikor a frissen öntött ólom formájából jósoltak a lányok jövendőbelijére.
  6. Eladósorban lévő lányok közkedvelt foglalatossága volt ilyenkor a gombócfőzés. 13 gombócból tizenkettőbe egy-egy férfinevet tartalmazó kis papírcetlit tettek a lehetséges jövendőbelik nevével, és amelyik gombóc először feljött a víz tetejére, az rejtette a leendő férj nevét.
  7. Az év első napján lencsét volt szokás enni, hogy sok pénz érkezzen a házhoz. Ehhez társult még az is, hogy az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét tettek zsebre.
  8. Gyakran került ilyenkor az asztalra az újévi malac is, mi kitúrta a ház lakóinak szerencséjét, de jaj volt annak, aki ezen a napon baromfit evett, mert a csirke hátrafelé kapar, vagyis az elkaparni volt hivatott a szerencsét! (az infó innen származik, köszönöm)

Közeleg az éjfél, ismét eltelt egy év,
szívünkben feléled egy-egy régi emlék.
Felidézzük az elmúlt szép pillanatokat,
a tovaszállt, meg nem élt, tűnő álmokat.
Titokban reméljük, boldog évek várnak,
nem lesz benne többé szomorúság, bánat.
Köszöntsük hát együtt a következő évet,
Kívánjuk, hogy álmunk, sose érjen véget,
Ehhez kívánok nektek nagyon, Boldog Évet



Kívánok minden kedves Olvasómnak, Barátomnak eredményekben gazdag boldog Új évet!

Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet!

Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon.
Ki barát volt, az maradjon,- ki elindult, az haladjon.



Max 

9 megjegyzés:

Gabojsza írta...

B:Ú:É:K:!:-)))

nagyi50 írta...

B.Ú.É.K.!!!!!!!

Max írta...

Köszönöm szépen!

Marty írta...

B.U,É.K. :-))

Bianka írta...

Sikerekben Gazdag Boldog Újévet Kívánok

Unknown írta...

Boldog Új Évet kívánok neked és kedves családodnak :)

Jucy írta...

BUÉK!

Mariska írta...

Boldog új évet kívánok!

Max írta...

Köszönjük szépen, és viszont Nektek is!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin