2010. december 22., szerda

Aszalt gyümölcsökkel töltött puszedli (KÉS, 2010)

A másik desszertem, amivel a KÉS (Kicsi vagyok, Éhes vagyok, Segítsetek!) jótékonysági akcióra készített, Mézes Mikulás receptes gyűjteménybe készítettem.Vagyis készítettünk, mert a Miele főzőstúdiójában, a Barátaimmal készíthettem el.



❤ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL TÖLTÖTT PUSZEDLI






Hozzávalók a töltelékhez:
600 g mézeskalács tészta, 300 g aszalt gyümölcs (tetszés szerint sárgabarack, eper, ribizli,
szilva, mazsola), 60 g kandírozott narancs és citrom héj, 1 tasak filteres fekete tea,
200 ml félédes vörösbor, 1-1,5 ek kukoricakeményítő, 1 ek méz, őrölt fahéj, szegfűszeg,
gyömbér, reszelt citromhéj, csipet (zöldcitromos) só




Az aszalt gyümölcsöket vágjuk akkora kockákra, amekkorák a kandírozott citrus héjak.
Forraljunk fel 3 dl vizet, áztassuk ki benne a tea filtert legalább 15 percig. Ehhez adjuk hozzá a bort, az őrölt fűszereket, a mézet, a citromhéjat, és a sót. Forraljuk össze, majd kis lángon főzzük. Keverjük bele a gyümölcsöket, és hagyjuk újra felforrni.



 
Takarékon főzzük addig, amíg az aszalt szemek a folyadék nagy részét fel nem szívják.
Ekkor adjuk hozzá a kevés vízben feloldott keményítőt, és sűrítsük be. Vegyük le a
tűzről, és hagyjuk az edényben lassan kihűlni. Formázzuk hengerré a pépet, csavarjuk
fóliába, és tegyük töltés előtt 30-60 percre a fagyasztóba. Majd ezekből vágjunk 3-4
mm vastag gyümölcs korongokat.



A mézeskalács tésztát nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra,
majd szúrjunk ki belőle 6 cm átmérőjű korongokat. A leeső darabokat gyúrjuk
össze, ismét nyújtsuk, szaggassuk. Ezt addig ismételhetjük, amíg van tésztánk. A korongok
felére tegyünk a gyümölcsből egy-egy szeletet. A tésztalapok szélét vízzel kenjük
át, és tapasszunk rájuk üres korongokat. Egy villával jól összezárhatjuk a széleket.
160 fokos sütőben 8-10 perc alatt süssük készre a puszedliket. Amikor kihűltek glazúrral
díszíthetjük, csinosíthatjuk.
TIPP: A tölteléket ajánlatos egy nappal korábban elkészíteni.


Írókázás: Garffyika, formázás és kézügyesség: Chef Viki és Max

Köszönöm szépen!

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Túl azon, hogy mennyire szép és mutatós, orbitálisan finom!!!

Max írta...

Hmm, hova is tűnt a maradék töltelék?:-))

Daisy írta...

Ez nagyon jól néz ki!
A bolti zselés piskóta helyett igazi házi készítésű.
Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe?
Nagyon kreítívak vagytok!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin