2010. december 27., hétfő

Kréker átírva

Lehet e egy rágcsálni való egészséges? Valószínű teljesen nem, de sok alkotó elemét cserélhetjük olyanokra, amiknek kedvezőbb az élettani hatása. A fehér (búza) liszt nagy részét kicseréltem teljes kiőrlésű, rostokban gazdag lisztekre, a cukrot mézre, és zsiradékként szőlőmagolajat használtam. Ettől ugyan még nem lehet többet enni belőle, de amit elfogyasztunk, annak élettani hatása sokkal jobb, mintha valami "gyári" terméket fogyasztottunk volna. A szórásához durvára őrölt magkeveréket használtam, és mivel sütőben sül, így nincs plusz (ki tudja milyen) sütőzsiradék felvétel. Az eredeti receptem, fázisfotókkal, itt található.


Hozzávalók:

- 15 dkg rozs liszt- 15 dkg tönköly liszt
- 20 dkg sima liszt 
- 24 dkg viz
- 6 dkg szőlőmag olaj
- 1,5 dkg (citromos) só
- 1 tk méz
- 2 dkg friss élesztő
/ 2 kiskanál szárított élesztő/

szóráshoz: (füstölt sonkás) só, szezámmag, tökmag, napraforgó mag, lenmag, mák (ezeket a só kivételével, egy késes aprítóban, durvára vágtam)



Lágy tésztát dagasztunk, a gombóc tészta tetejét megkenjük olajjal, és lefedve 30-40 percig kelesztjük.
Újra átgyúrjuk, és négy részre osztjuk. kevés liszttel megszórt nyújtólapon vékonyra nyújtjuk. Ha már kezd letapadni a tészta, tegyük egy ív sütőpapírra, és azon nyújtsuk tovább. Szórjuk meg sóval és a magkeverékkel, majd a nyújtófával nyomjuk bele a tésztába finoman. Vágjuk fel egy görgős tésztavágóval kis négyzetekre, és előmelegített sütőben, 160-170 c°-on szép pirosra sütjük, kb. 20 perc alatt.

Tegyük egy nagy, lapos tálba hűlni, majd pár perc után tördeljük szét, az egyberagadt lapocskákat. Tökéletes party falatka szilveszterre, az ízesítéssel számtalan variáció készíthető.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Anyatigris írta...

Hm....Nem hangzik rosszul!:)
Én ma a kétmagvas pogácsáimat reformáltam hasonlóképpen át!:)
És tudod mit?
Már így az ünnepek után ki van éhezve a család valami sósra!!!!!!:)

Max írta...

Hát akkor krékerre fel! Szerintem tetszeni fog!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin