2010. december 20., hétfő

Karácsonyi kelt tekercs (Kifőztük Karácsony)


Aszalt gyümölcsökkel töltött kelt fonat. Ezt a receptet a Kifőztük Karácsony jótékonysági recept gyűjteményébe készítettem.



Karácsonyi kelt tekercs, fűszeres borban érlelt, aszalt gyümölcsökkel:

Hozzávalók:

- töltelékhez:

10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt eper
10 dkg aszalt ribizli
10 dkg aszalt szilva
10 dkg arany mazsola
10 dkg kandírozott narancs és citrushéj
2 db fekete tea filter (earl grey)
3 dl (fél) édes vörösbor
2 ek kukoricakeményítő
2 ek méz
Őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér,
Reszelt citromhéj
Csipet (zöld) citromos só
2-3 ek vaníliás pudingpor


- tésztához:

42 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,6 dl tej
5 dkg cukor
8 dkg vaj
1 kiskanál só
1 tojás


- kenéséhez a sütéskor:

1 tojás sárgája
1 dl tejszín

- mázhoz:

4 ek porcukor
1 dl citromlé

Elkészítési idő:

Töltelék: 20 perc + 12 óra pihentetés
Tészta készítése: 45 perc + 2x 35 perc kelesztés
Sütés: 40 perc



Előző nap készítsük el a tölteléket, és hagyjuk alaposan kihűlni. Az aszalt gyümölcsöket vágjuk akkora kockákra, mint a kandírozott citrus héjak. Forraljunk fel 3 dl vizet, és ebben áztassuk ki a teát legalább 15 percet. Ehhez a teás sziruphoz adjuk hozzá a bort, három deci vizet, az őrölt fűszereket, a mézet, a citromhéjat és a sót. Forraljuk össze, majd kis lángon főzzük. Ebbe keverjük bele a gyümölcsöket és hagyjuk újra felforrni. Kis lángon főzzük addig, míg az aszalt szemek a folyadék nagy részét felszívják. Ekkor adjuk hozzá a kevés vízben feloldott keményítőt, és sűrítsük be. Kapcsoljuk ki az energiát, és hagyjuk az edényben kihűlni lassan. Mire a töltelék kihűl, a folyadékot teljesen felszívja, és tökéletes állaga lesz. Ha biztosra akarunk menni, készítsük el a három töltelék rudat előre, és háztartási fóliába tekerve, tegyük pár órára a hűtőbe.



Másnap készítsük el a tésztát. A tejet forraljuk fel, és felével forrázzunk le 2 ek lisztet. A maradék tejben olvasszuk meg a vajat. Az élesztőt morzsoljuk el, és szórjuk meg kétkanálnyi cukorral. Ettől az élesztő elkezd folyni és habzani, elindulnak benne az érési folyamatok. Pár perc után adjuk hozzá a lisztes tejhez. A maradék cukrot verjük habosra a tojással. Tegyük a tartályba a cukros tojást, a vajas tejet és az élesztős masszát. Indítsuk el a gépet tészta üzemmódban (ebben a fázisban nem fűt, és azonnal keverni kezd), és az átszitált lisztet kanalanként adagolva, készítsünk rugalmas tésztát. Nem biztos, hogy kelleni fog az összes liszt, de hamar össze fog állni a tészta. Dagasztassuk a géppel 20-25 percet, majd kapcsoljuk ki a gépet, és vegyük ki a tésztát egy kelesztő edénybe. Langyos helyen, letakarva kelesszük 45-50 percet.
Béleljünk ki egy 25 cm-es, kapcsos tortaformát sütőpapírral, az oldalát pedig kenjük ki olvasztott vajjal.
Lisztezett nyújtó lapon nyújtsuk ki téglalap alakra, legalább akkorára, hogy három, 18-20 cm-es csíkot tudjunk belőle vágni. Lehetőleg keveset lisztezzünk, mert attól megszárad a tészta külseje. Vágjuk fel három csíkra a tésztát, és azt a részét, ahova a töltelék kerül, hintsük meg finoman a pudingporral. Erre helyezzük rá a tölteléket, majd azt is hintsük meg pudingporral (ez a plusz, keményítő réteg felissza a sütés közben kilágyuló folyadékot, így nem áztatjuk el a tésztát).  Óvatosan burkoljuk be a tésztával a tölteléket, és nedves ecsettel megkenve, ragasszuk össze az egymásra takaró részeket. Helyezzük el óvatosan a három tekercset a formába úgy, hogy az összeeresztés oldalt és mindig befelé legyen. A tekercset középről indítjuk, és hagyjunk közte egy kis helyet, hogy tudjon hova kelni. Keverjük ki a tojás sárgáját a tejszínnel, és jó bőven kenjük be vele a tekercset.



Takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 25-30 percet. Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 200 C º-ra (légkeverésest 180 C º-ra). Ha maradt még kencénk, akkor azt a sütés előtt kenjük rá a tésztára. Helyezzük be az előmelegített sütőbe, és süssük 35-40 percet. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor egy alufóliával takarjuk le, hogy ne égjen meg. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha megsült, vegyük ki. Pár perc hűlés után a forma oldalát szedjük le, de a talpon hagyjuk rajta. Készítsük le a mázat. Keverjük ki a citromlevet a cukorral, és egy ecsettel kenjük át még melegen a tésztát. Ettől lesz szép fényes és csillogó.
Hagyjuk a talpon kihűlni, és csak utána szeleteljük fel.



Jó étvágyat hozzá!

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin