2007. október 9., kedd

Hideg konyhai műveim

Imádjuk a hidegkonyhai készítményeket, de azt vettük észre hogy ezek a saláták olyan standard ízűek ( valószínű hogy a felhasznált egyenmajonéz miatt van, éljen a vödrös gasztro kiszerelés!!!, bár a második receptnél én is tubusos majonézt írtam, de természetesen házi majonézzel is elkészíthető. Bár ezzel én úgy vagyok hogy abba a kategóriába tartozik, hogy nagyon sok munka, és roppant kicsi haszon, lásd még kacsasült és a főtt gesztenye, csak hogy példázzam a kategóriát. ). Nosza rajta készítsünk mi salit és más finomságot. Megmutatok két nemrég készült eleséget amik aztán nagyon jól variálhatóak.
Valamint a végére beírom a Falusi borda receptjét, mert azt lefelejtettem, és már hiányoltátok:)

Az első a házi krémsajt készítése, a leírása hosszabb idő, mint az elkészítése, nagyon jól izesíthető, könnyű, finom és egészséges.( abból a szempontból, hogy tudod mit eszel:) )




Kell hozzá 2 pohár ( 450 gr-os ) joghurt ( ebből kb 450 gr lesz, meglátjátok mennyi a savó a joghurtban), géz a csepegtetéshez, és egy párolóbetétes edény, ja és szabad hely a hűtőben, vagy hideg helyen.


A kibélelt pároló betétbe kanalazom a joghurtokat, becsomagolom, majd egy tányérral vagy müa fedővel letakarom.



A préseléshez bármi jöhet, margarin, tejföl, az a lényeg hogy kb 1-1,2 kg legyen. Be a hűtőbe 3 napra, nem kell bántani, szépen csöpög.


Három nap múlva kibontom a " csomagot" és ott a natúr sajtkrém. Lehet ízesíteni, só, bors, fokhagyma, szines bors, szárított metélőhagyma ( aképen ezzekkel van ízesitve), chilli, dió, egy kis ízesitett olívaolaj, vegeta, szárított bazsalikom, oregano.. na erre lehet mondani ízlés szerint.



Alaposan összekeverve, fedeles edénybe mehet a hűtőbe, amíg a joghurt megőrzi a minőségét, ez is eltartható ( még soha nem sikerült, mindig előbb elfogy, biztos siker). Ha az állaga lágynak tünik, még egy 1/2 napot lehet csöpögtetni, akár bekeverve is, de akkor a savssága erősödik, mi inkább ilyen kenhető állpotban kedveljük.


A másik kedvenc a csirkés-ananászos saláta, aminek az alapja a sült csirke. Ez készíthető grillcsirkéből ( minden nagyobb áruházban kapható, nem véletlen, jó a haszon kulcsa, kevés melóval, és ki tudja mikor és hányszor mosott hússal? ), de most az a verzió ahol mi csináljuk a husit, így megmutatom a család kedvenc husi receptjét is.
Ez a són sült csirke, a világ legegyszerűbb husija, ahogy szokták hívni, hogy a vidéki ember grill csirkéje.



A tepsi aljában eletrítünk 1 kg sót ( sima ún. kősó, az a lényeg hogy ne legyen jódozott), ráterítjük a megmosott, leszárított csirkecombot ( lehet csontos mell, pulyka comb, szárnya, de farhát is finom így megsütve ). Letakarom alufóliával, 45 perc 200 c-on, utána leveszem a fóliát, és újabb 45 perc a sütőben. A sütés fontos része hogy nem kell rá semmi fűszer, és a só elnyeli a kifolyt nedveket, így egy kellemes omlós husit kapunk. Önmagában is nagyon finom, krumpli pürével, vagy párolt zöldséggel egy kis sajtmártással.......


A megsült husit kihűtöm, kicsontozom, és felkockázom. A saláta egyik fő eleme a darabolt a konzerv ananász, ezért ez lesz a méret az aprításnál.
Egy tubus majonézt kikeverek 1,5 ek tejföllel, és egy kicsi mustárral, só, darált bors, esetleg egy csepp citromlé.
2 db szép alma, meghámozva darabolva, bele az öntetbe, így nem barnul, egy kis doboz ananász, és 3 db 8 percig főtt tojás, darabolva, ezt a husival teszem a végén, hogy minél kevésbé törjön keverés közben.
Kész a sali, mehet a hűtőbe.
Sokféleképpen variálható:
ananász helyett kukorica, csirke helyett füstölt tarja, tejföl helyett egy kis joghurt, egy kis ketchup...stb.



Falusi borda:
Sertés comb szeletek,kicsit klopfolva, sózva, borsozva, pici olajon megsütni mindkét oldalán, majd az összes husit, a sütés után vissza a serpenyőbe, fedő rá hogy addig se száradjanak ki, amíg elkészül a tócsi.
Tócsi ( tócsni ):
40 dkg nyers burgonya, 2 tojás, 2-3 ek liszt, 1/2 pohár tejföl, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors. olaj
A tojást a sóval, olajjal, borssal és a tejföllel kikeverem, belereszelem a nyers krumplit, jól összkeverem, és a liszttel nokedli sűrűségű tésztát készítek.
Teflon serpenyőben pici olajon lapos lepényeket sütök ( palacsint sütő a méret, azt teljesen fedje be a tészta. A kész lepényeket betöltöm, husi, jó minőségű szendvics sonka, sajt ( lehetőleg kemény, úgy kevésbé folyik ki ), összehajtom, majd sütőben összesütjük.
Mi úgy szoktuk, hogy amikor a leves az asztalra kerül, akkor megy be a forró sütőbe, és így a leves után finom meleg, friss. Jó étvágyat!
A tócsirol még annyit hogy magában is fogyasztható pl. vacsorára, tejföllel megkenve.
Lehet másféle raguval, akár egy bakonyi ragu, akár lecsó, de nagyon finom fokhagymás-csípős paprikás tejföllel ( ördög lángos ) megkenve.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Max, a falusi borda őrületes sikert aratott, s mint a Morzsálóban is írtam már, felkérést kaptam, hogy vendégségben ezzel arassak le újabb babérokat :) Próbáljátok ki, fantasztikus!
Pannicica

Névtelen írta...

Kedves Max!

Mar regota keresem az ordoglangos receptjet, koszonom az otletet! Karib

Max írta...

Karib!

Örülök!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin