2008. január 29., kedd

Bagett tervezet


A bagett tervezet, azért tervezet, mert olyannak akartam mint amilyennek kelesztés előtt megformáztam, de a szabvány bagett formától eltérő kis kenyérke lett. Ez a bagett tervezet.
Az alaptészta, egy jolly-joker tészta, mert ebből szoktam zsúrkenyeret, és kiflit is csinálni. nagy mennyiség, ezért előbb ki kell venni a gépből, mert kiköszön az előszobába:-))



Alap tészta:

1 ek olíva olaj, 5 dl tej, 3 tk cukor, 2 tk só, 10 dkg rétesliszt, 40 dkg BL55-ös sima liszt, 50 dkg BL80-as kenyér liszt, 18 gr szárított élesztő ( vagy 5 dkg sima élesztő, én egy kicsi és egy nagy zacskót szoktam rátenni. )

Tészta programon indítom, de a dagasztás után, kb. 1 ó 20 perc körül, tehát kb. 30 perc van még vissza, vagy nagyon jön az "nézőke/kémlelő lyuk" felé, akkor kiveszem az üstből, és megformázom.

Bagett: megformázom egy kb 5-6 cm -es hengerré, azt 8 részre vágom, egyenként kis gömbökké ( mint a zsemlénél ) formázom, és azokat sodrom formára. Bevágom a tetejét és gőzben kelesztem kb. 30 percet. Sütés: 12 percig max. hőfokon ( kb. 240 c ) aztán vissza veszem 210 c-ra és még kb. 16-18 perc.

Zsúrkenyér: a tésztát kétfelé veszem, és kis szögletes formában 30 percet kelesztem, nagyon jó szendvics alap. Sütés ugyanúgy mint a bagettnél, de itt kb 20-25 percig sütöm.


Kifli: kinyújtom a tésztát egy téglalap alakúra, és azt vágom fel egyenletes kis háromszögekre, ebből a mennyiségből kb. 20-24 db-ot hozok ki. Felsodrom, patkó alakra hajtom, kelesztés gőzben 20 perc, majd magas hőfokon sütöm kb. 15-18 percet.


Kicsit menőttek, lehet hogy sokáig kelesztettem, elfelejtettem indítani az órát, de azért jól sikerült. Vacsira terveztem, van egy kis házi májas krém, azzal fogjuk enni :-)).

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hasonló finom recepteket találsz itt:
www.finomreceptek.hu

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin