2008. január 3., csütörtök

Családi reggeli: az ampal ( UPDATE )

Ampal az az Amerikai Palacsinta, az igazi családi reggeli. Imádom, és az egész család oda van érte. Amikor az elején kutatást végeztem, hát kevés ételről találni ennyi le/el írást. Tanulmányoztam Nigellát, Jamie-t, és a többi bbc-s sztárséfet, de találtam francia és német recepteket is. Bár azt nem értem miért az angolok nyomulnak amerikai palacsinta fronton?
Arra már nem emlékszem hogy a receptet kinél találtam, de ez a bevált családkedvence recept.

Közben Update ( frissítés ) csatolom Garrfyka receptjét is, köszönöm.




Amerikai palacsinta: 4 tojás, 5 dkg rétesliszt, 13 dkg sima liszt, 2 tk sütőpor, 1 csipet só, 2 dl tej



A tojást szétválasztom, a fehérjét a sóval kemény habbá verem. A sárgáját a kikeverem, majd felváltva adagolom a tejet és a lisztet, és simára keverem.


Ha kész akkor a hab 1/3 részével fellazítom, majd óvatosan a többi fehérjét is belekeverem.


Ehhez a mennyiséghez 2 teflon serpenyőt szoktunk használni a sütéshez. Közepes lángon, egy evőkanállal adagolva kis lepénykéket sütünk.




Óvatosan, mert hamar megég! ( tapasztalat ) Finoman lapáttal fordítjuk, oldalanként kb. 3 perc alatt szépen megsül.




Ekkora adag lett belőle, hozzáteszem hogy a tojás Anyukámtól jött, és nem a bolti méretű tojás volt.





Feltétek: lekvár ( nagyon jóóó a narancsosalmásos verzióval ), puding, mogyorókrém ( egy kis üvegtálban meg szoktuk mikrózni a nutit, mert akkor könnyebb kenni ), de lehet sós feltéttel is.








Csináltunk már olyan verziót is amikor a serpenyőbe halmozom, akkor a puha felébe teszek gyümölcs darabkákat ( alma, eper, málna, banán...stb. ), és úgy fordítom meg.
Garffyka version: ( jól hangzik ezt én is kipróbálom, )
25 dkg liszt, 2 ek élesztőpor, 2 ek vaniliás cukor, 2 dl tej,2 dl víz, 2 tojássárgát. 1 óráig állni hagyjuk.
Egy banánt meghámozunk, húsát összetörjük, 2 percig sütjük egy kevéske vajban, majd a tésztába keverjük. 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk és óvatosan ezt is a masszához adjuk. Én vajon szoktam sütni és meggyes-mézet feltétet adok hozzá.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Garffyka: Max, ez finoman hangzik és előnye a mi kedvencünkkel receptemmel szemben, hogy nem kell állni hagyni.
A mienk így hangzik: 25 dkg liszt, 2 ek élesztőpor, 2 ek vaniliás cukor, 2 dl tej,2 dl víz, 2 tojássárgát. 1 óráig állni hagyjuk.
Egy banánt meghámozunk, húsát összetörjük, 2 percig sütjük egy kevéske vajban, majd a tésztába keverjük. 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk és óvatosan ezt is a masszához adjuk. Én vajon szoktam sütni és meggyes-mézet feltétet adok hozzá. Régen volt, még tavaly :-), lehet ez lesz hétvégén, kipróbálom a te recepted.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin