2008. április 5., szombat

Mediterrán kenyér by max

Írtam már sokat a szendvicsekről, tésztákról, különböző kelt tekercsekről, hogy azt hiszem itt az ideje hogy sorra vegyük a kenyereinket. Az első legyen az ún. mediterrán kenyér, amit ilyenkor tavasszal szoktunk csinálni, isteni egy kis tzazikihez vagy egy tejfölös-krumplisalátához (ez egy késöbbi történet lesz).
Szóval mediterán kenyér. De miért mediterrán? a benne lakozó finomságok sugalják a fílinget, ezért.
Mi is van benne? olajbogyó, olívaolaj, dió/fenyőmag, egy kis sós sajt....csupa jó dolog.

Nagy barátja vagyok a kenyérsütőben készülő dagasztott tésztának, ám ezt szerintem sokkal jobb elkészíteni kézzel, robotgéppel vagy álványos dagasztós géppel. Kevésbé töri össze a bele tett dolgokat, és tudunk rá figyelni hogy azokat csak a végén tegyük bele. Ha viszont mindenképpen a kenyérsütővel akarja elvégeztetni a munkát, akkor arra figyeljünk, hogy a dagasztás utolsó 10 percében tegyük bele a kiegészítőket. Még azt is szeretném leírni, hogy ezt a receptet úgy fejlesztettük ki, hogy csak sütőben sütöttük meg, ha a kenyérsütőben sütnénk, nagyon tömör állagú lenne.



Mediterrán kenyér (25 cm átmérőjű kerek sütőformához):

Tészta: 1 ek só, 1 ek cukor/méz, 150 ml tej, 200 ml víz, 5 ek olíva olaj, 200 gr kenyérliszt(BL80), 300 gr sima liszt(BL55), 7 gr szárított, vagy 20 gr friss élesztő.
(ha nincs kenyérlisztünk, akkor a csináljuk 100 gr rétesliszt és 400 gr sima liszt keverékéből)

Töltelék(ízesítő): 60 gr dió/fenyőmag, 20 gr tökmag, 20 gr napraforgó mag, ezeket egy száraz serpenyőben előpirítom és durvára vágom, 60 gr olívabogyó, apró kockákra vágva, és 150 gr sajt (lehetőleg valami sós, anikó sajt, vagy érett trappista) vastagra reszelve.

Próbáltuk már feta/krémfehér sajttal is, de azt nagyon szét verte a gép, és eltünt a tésztában.



Megdagasztom a tésztát, a végén rakom bele a töltelék anyagokat, újra átdagasztom, megformázom, egy kis liszttel megszórom a tetejét, beleteszem a sütőformába, és meleg helyen kelesztem 45-50 percet.
Gőzös sütőben sütök rá egy kérget maximum fokozaton, 15 perc alatt, majd vissza veszem a hőfokot 200 c-ra és ott sütöm még 35 percet. Rácsra teszem és ott hűtöm.
Nagyon finom egy kis extra szűz olíva olajjal mártogatva, vagy egy kis medvehagymás! sajtkrémmel is:-))

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fini a kenyér, de ez már természetes nálad:)))
Max, minden gasztroblogon dívik a medvehagyma őrület...Én is beszállnék, mert ettem már medvehagymás sós sütit, de hol lehet kapni????? Ne mondd, hogy menjek az erdőbe, mert amilyen ügyi vagyok, szedek vmi mérgező növényt:((

Ja, a kenyeret megsüthetem a sütőben forma nélkül is, vagy anélkül ellaposodik?
Lilian

Max írta...

Köszi Lilian!

Sorban: medve hagyma: ne szedd az erdőben, nézd inkább meg piacon a néniknél, de ha van a környéken jó zöldséges, ott kérdezz rá, erre felénk, már csak pult alól lehet kapni, mert annyira divat lett, ja két-három éve meg lekaszálták.

Kenyér: ez a tészta egy kicsit lágy, inkább tedd valami formába, ha nincs, akkor tépj egy darab sütőpapírt, hajts össze egy kb. 5 cm magas csíkba, csinálj belőle egy karikát, tüzd meg tüzőgéppel, tedd egy tepsire és már mehet is.
Majd írj, hogy milyen lett.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin