2008. április 28., hétfő

Méz, csirke, mustár...

Amikor találok valami jó dolgot a kollégáknál, akkor azokra a borítékokra amikben a számlák jönnek, szoktam jegyzetelni. Már csinos kis kupac gyült itt elöttem össze, és elkezdtem szanálni.
Találtam egyet, amire a készült, készítendő kajákat soroltam fel. A sarkán volt egy elkerített rész, és oda írva: méz, csirke, mustár, Horasz és sok felkiáltó jel.

Borzalmas gondolat futott át rajtam, én valamikor elbambultam és meg akartam főzni a Kollégát, mézzel és mustárral?

Áááá biztos nem, hiszen nincs is a közelben:-), megkülömben is....

Tehát akkor Horasz készített valami mézes-mustáros-csirkés megoldást. Már csak azt kell kiderítenem, mikor és mit. Megtaláltam itt, és elolvasva azonnal rájöttem miért is jegyeztem én ezt ennyire meg.

Ez volt a híres üveges (Kn..r) mártás elkészítésének/klónozásának titka.

Mondtam is egyből Mindenkinek: bebebee, nálunk vasárnap ez lesz az ebéd, bebbeebe


Mézes-mustáros csirke (Horasz után szabadon)

1 kg csirke felső comb
2 kis fej vöröshagyma
1 szál újhagyma vagy 2-3 levél medvehagyma
2-3 gerezd fokhagyma (ha medve levelével csináljuk, akkor ez nem kell)
1 dl száraz fehér bor
4-5 ek mustár (univer sima üveges tökéletes volt)
4-5 ek méz
1-1 tk majoranna, kakukkfű
1-1 csipet szárított rozmaring és gyömbér
olaj, só, bors




Először is kekevertem a mártást: a mustárba bele a majorannát, kakukkfüvet, gyömbért és rozmaringot, jól kikevertem, majd bele a mézet és azzal is jól kikevertem, és félre tettem érni.

A combokat kicsontoztam, főztem belőle egy jó kis alaplét, de ez már másik történet.


A hagymákat apróra vágtam, és kis lángon az olajon elkezdtem fonnyasztani. Időnként megkeverve fedő alatt szinte pépesre főztem. A csíkokra vágott húst ráraktam, majd óvatosan forgatva, fehérre sütöttem. Só-bors, majd a bor, takarékra tettem és úgy 12-15 percig fedő alatt pároltam.


Megnéztem hogy a hús puha, és szépen csurgatva a mustáros-mézes mártást, felöntöttem. Jól átkevertem, lassú tűzön összeforraltam, és csak a végén kóstoltam, de semmi korrekciót nem igényelt. 3-4 perc forralás után lezártam az energiát.



Burgonyapürével tálaltuk.

Max kommentje: az elkészítési ideje kb, minden előkészülettel együtt 35-40 perc.
Nem tudom hogy az eredeti üveges milyen, mert olyat még nem ettem, de bízom annyiban a Kollégában, hogy belevágtam.
Kicsit átvariáltam, de nem bánom, és a visszajelzések alapján, sokszor lesz nálunk fellépő.

Az eredeti recept itt található, és köszönöm az inspirációt, kedves Horasz!

10 megjegyzés:

Horasz írta...

Orulok, hogy izlik:) Megmondom oszinten, hogy a knorr martast csak megvettem, hogy leirhassam mi van benne, tesztelve nem volt:) Most is itt figyel bent az iroasztalomon:) Azonban bizton allithatom, hogy a hazi keszites, plane, hogy egy kis gyomberrel is feldobtad, sokkal, sokkal jobb:)

H.

Max írta...

Köszike, de nagyon jó alapot adtál:-))
Az üvegest meg ne edd!!!
Tedd bele egy üveg szarkofágba, és tedd el az utókornak, hátha Őket már nem akarják ilyennel megetetni.

Névtelen írta...

Bevallom becsülettel és mély szégyenkezéssel: egyszer , még az őskorban,( de csakis és kizárólag egyetlenegyszer gyermekeim unszolására ettünk egy üvegeset .( )
Azán 2. alkalommal magam készítettem , én mellből és kicsit naturabban, de nagyon jó lett az is. Csirkemell kockázva, kicsit olajon megpárolva csak sóval és borssal, majd hosszúkás csíkokra vágott répa hozzáad (merthogy az üvegben répa is van! ) ,végül méz-mustár-tejszín keverék hozzáadásával egy utolsó forralás és kész...
De természetesen a Ti verziótokra is sor kerül :)
Ja, csak addig nehogy egynást főzzétek meg :))))
Lilian
Ui:Az volt az utolsó ilyen műkaja házunktáján...

Névtelen írta...

Még annyit: tényleg az vicc az egészben, hogy időben sem tart tovább,mint az üveges, legfeljebb 5 perccel:)))
Lilian

Max írta...

Lilian!
Főzzél meg 2 db max receptet és azonnali feloldozást kapsz e bűnöd miatt (de csak emiatt, a többit majd privátban megbeszéljük)
:-))

Névtelen írta...

Kedves Max.

Megfőztem ma ezt a remek ételt, és igazán pikáns lett. Köszönöm szépen. A család még nem kóstolta dolgozik mindenki, de biztos nagyon ízleni fog nekik is. Amit én nem raktam bele az a kakukkfű, sajnos ez az fűszer amit nem szeretek. Nagyon sok jó recepted van, és én Kanadában élek, de itt él egy ismerősöd és mondtam neki a múltkor nézze meg egy receptedet és azt mondta ott élsz ahol ő . ismeritek egymást , hát kicsi a világ :)
Kellemes estét kívánok nektek.
Kati

Max írta...

Szervusz Kati!
Köszi szépen, és remélem találsz még sok mást is, amit kipróbáltok. Gondolom Edit a közös ismerős, de mindenképpen üdvözlöm, Bárki is az.
Vigyázzatok Magatokra, a messzi távolban.

Lizann írta...

Szia! Már másodjára csinálom meg ezt az ételedet, de valahogy sosincs fehérbor a háznál, amikor készül. Szerinted mivel lehetne szaftosabbá tenni anélkül? Köszi előre is!

Max írta...

Lizann!

A bor egy kicsit puhítja, de beforralhatod egy kis alaplével is. Lehet kapni kis kiszerelésű borokat, én olyat szoktam használni, vagy ha marad a vendégjárásból, akkor azzal

Lizann írta...

Öööö, kicsit lassú a reakcióidőm! :-) Nagyon köszönöm a tippeket! Fehérbor betárazva, csak a legközelebbi mézes-mustárost megérje!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin